Няколко съвета за ефективно шофиране по лоши пътища


Няколко съвета за ефективно шофиране по лоши пътища
Снимка: iStock

6328

Когато шофьорите се движат по лоши пътища и неравности, основната препоръка е да карат внимателно, за да опазят колата си. Все пак има няколко особено важни разяснения, сега когато на много места след зимата асфалтът е нагънат, има опасни дупки, а на маркировката и знаците им трябва обновяване. Затова ви даваме някои съвети как е най-добре да шофирате по неравни пътища с минимални щети на гумите и автомобила.

Дупки и изровени участъци от пътя

Хубаво е, ако разполагате с кола с офроуд гуми, тъй като са по-подходящи за пътища с изровени участъци или без нормално покритие. Те обикновено обаче се поставят на SUV автомобили. За шофьорите с конвенционални градски гуми, дупките и други неравности по пътното платно са по-трудни за справяне.

Такъв тип препятствия са неблагоприятни за гумите, джантите и окачването на автомобила. Има обаче няколко начина да преминете през трудни участъци от пътя, без да навредите на автомобила.

Като видите, че се задава участък в ремонт, не чакайте да се озовете в опасната зона, а натиснете своевременно и плавно педала на спирачката. Много шофьори си мислят, че няма нужда да се „убива“ скоростта за всяка дупка или „легнал полицай“ без да си дават сметка, че при преодоляване и на малки препятствия натоварването на гумите, окачването и кормилните части се увеличава значително.

Предварително предупредени

Първото и най-важно нещо, което трябва да правите, е да забележите навреме препятствието. Ето защо е важно да контролирате цялата видима част от пътя. Главното, ако неочаквано ви изскочи дупка, е по възможност, да не правите резки движения с волана, за да не създадете опасни ситуации на пътя за вас и другите участници в движението.

Затова винаги се стремете да забележите неравностите предварително, за да имате време за спокойна маневра. Затова е важно и да спазвате дистанция от автомобила пред вас и да предприемете действия навреме при препятствия.

Ако пред вас има дупка, вие решавате как ще се справите с нея. Имате малко време за решение, но има 3 изхода: да я заобиколите, да я подминете между колелата и да преминете през нея.

Заобикаляне

Можете да заобиколите дупката, когато няма препятствие от страната, от която ще я заобиколите, т.е. наблюдавайте огледалата за обратно виждане, за да предотвратите евентуални пречки.

Ако преминаваща кола не ви позволява да заобиколите препятствието, е по-добре да минете през дупката, избягвайки риска от сблъсък, който е много по-лошият вариант. Освен това, когато заобикаляте препятствия, трябва да внимавате и за автомобили в насрещната лента, които могат да извършват също подобна маневра.

Дупката остава между колелата

Ако не сте начинаещ шофьор и усещате добре габаритите на автомобила можете да пропуснете малките дупки между колелата. Ако ви липса обаче опит и ви е трудно да усетите размерите на автомобил, можете да се ориентирате по друг начин. Ако седнете на шофьорската седалка на кола с ляв волан, средата на колата минава приблизително там, където е дясната ви ръка. Това е мястото, където трябва да „пропуснете“ дупката.

Минавате директно през дупката

В ситуация, когато има много дупки и нямате възможност да ги заобиколите или са прекалено големи и не могат да бъдат нито заобиколени, нито да бъдат пропуснати между колелата, тогава трябва да форсирате препятствието.

Основният съвет е да намалите скоростта преди дупката, а не в нея. Ако влезете в нея на спирачка, теглото на колата се измества към предната ос на колата, а окачването и гумите са силно натоварени. В резултат на това такива манипулации влияят зле на колелата и колата. Затова забавяте скоростта пред дупката и я минавате без натисната спирачка.

За по-опитните шофьори

Когато трябва да преминете през дупка е по-добре да завъртите волана в посока към нея, за да разтоварите колелото, което ще се срещне с препятствието. Например, ако дупката е отдясно. Докато минавате през нея, завъртете волана малко надясно, тогава товарът ще премине към лявата страна и задната част на колата, а дясното колело ще получи по-малко натоварване. Техниката намалява удара в дупката и запазва окачването и гумите. И обратното – завъртането на волана на ляво, в опит да отдалечим близкото до нея колело, може да навреди на окачването на автомобила.

Не подценявайте локвите

Водата на пътя може да бъде много опасна. Не знаете какво се крие под нея и дали няма дълбока дупка, затова карайте през такива препятствия бавно, както и за да избегнете риска от аквапланинг (поднасяне) или от попадане на вода във въздухозаборника на двигателя. Същото важи и за платно с мокри участъци. При висока скорост лесно може да загубите контрол над колата.

Камъните

Не ускорявайте на неравен път. Малък остър камък може да сцепи някоя от гумите на автомобила или да удари било бронята или да уцели картера. Експертите предупреждават, че на път с чакъл амортисьорите на каросерията могат да се повредят. Не е добра идея да изпитвате мощността на колата, ако не знаете какво ви очаква напред на пътя, затова винаги карайте разумно.

Изровени коловози

Друг неприятен момент по пътищата са изровените в земята коловози.

На селски път с умерено дълбоки коловози, е важно да шофирате така, че левите колела да попадат в левия коловоз, а десните – в десния. Можете да контролирате автомобила с огледалата за обратно виждане. Когато теренът е равен, не е опасно, ако излизате малко от коловозите.

На участък с големи денивелации, например, или когато някой трактор преди това е "проправил" път през калта, трябва да се опитате да шофирате по високата част и да не падате в дъното на коловоза.

Преминавайки от по-високата част към по-ниска, има риск да ударите бронята, праговете или пода, дори и да „заседнете“, ако коловозите са дълбоки, а колата има ниско окачване. Трябва да шофирате така, че колата да е възможно най-високо спрямо изровените коловози. Още по-важно е да се придържате към това на мокър път, когато повърхността е изсъхнала в горната част на коловоза, а мръсотията е все още в долната част и има риск да заседнете там.

Бъдете внимателни, когато шофирате по селски пътища, в близост до дерета и канавки. Добре е да намалите скоростта и внимателно преценете състоянието на пътя. Например, когато шофирате по селски път с дълбоки коловози, близо до дере с трева по ръба, има риск колата да се подхлъзне в него.

Опасности с коловози на асфалта

Опитните шофьори съветват по такива пътища, ако е възможно, да се избягва шофирането по коловозите. Това важи особено за автомобили с ширина на гумите над 205 мм.

Ако коловозите са тесни има риск колата да започне да се плъзга по тях надясно и наляво, а това създава опасност колата да бъде изхвърлена от коловоза и ще затрудни контрола над управлението.

Грижата за автомобила е от първостепенно значение

Ако се случи да не успеете да избегнете голяма дупка, огледайте гумите и джантите за повреди и вземете нужните мерки. Също така е много вероятно балансът на колелата да е нарушен и ще се наложи да ги балансирате в гумарница. След такива инциденти може да проверите колелата и да направите реглаж на предния и задния мост.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

19 много важни съвета за колата ви в зимни условия

Как най-лесно да загреем колата в студеното време?

Какво не трябва да правим с колата през есента

Как да се грижим за колата си в горещите месеци?

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички