Поредни рекордни продажби и печалби на Tesla


Поредни рекордни продажби и печалби на Tesla
Снимка: Tesla

9444

Водещият американски производител на електрически автомобили Tesla Inc. отчете още едно рекордно тримесечие по отношение на продажбите и на печалбите, надминавайки оценките на Уолстрийт, въпреки че заводите на компанията продължават да работят под възможния капацитет поради проблеми с веригите на доставки. Европейската гигафабрика на Tesla отвори врати (СНИМКИ)

Приходите от продажби на Tesla скочиха през първите три месеца на 2022 г. с 81% до 18,76 млрд. долара спрямо 10,39 млрд. долара през същия период на миналата година, като силният ръст се дължеше на повече продадени електромобили при по-високи средни цени, предаде БНР.

В същото време нетната печалба на компанията скочи с цели 658% до 3,3 млрд. долара спрямо едва 438 млн. долара година по-рано, като нетната печалба за акция нарасна с 633% до 2,86 долара спрямо 0,39 долара през първото тримесечие на 2021 г.

Финансовите показатели на Tesla надвишиха съществено осредните очаквания на Уолстрийт за нетна печалба от $ 2,26 за акция и за приходи в размер на 17,85 млрд. долара.

Компанията Tesla се представи много силно след избухването на коронавирусната пандемия, публикувайки рекордни продажби и печалби в продължение на няколко тримесечия, като в същото време нейните конкуренти изпитваха сериозно трудности с глобалните вериги на доставки и дори се наложи за известно време да спрат производството.

Междувременно двете нови фабрики в Тексас и Берлин ще увеличат допълнително производството, като компанията на Илън Мъск вече достави по-рано този месец първите автомобили Model Y, произведени в завода в Тексас, а през март започнаха и доставките от завода в Берлин. Мъск заплаши да уволни борда на Twitter, ако купи компанията

Автомобилният производител заяви, че очаква да постигне 50-процентен осреднен годишен ръст на доставките на превозни средства и добави, че постига напредък в индустриализацията на Cybertruck - дългоочаквания електрически пикап. Tesla изтегля близо 128 000 коли заради риск от катастрофи

"Първото тримесечие на 2022 г. беше поредното рекордно тримесечие за Tesla по няколко показателя като приходи, доставки на превозни средства, оперативна печалба и оперативен марж от над 19%. Продължава да се засилва общественият интерес за устойчиво бъдеще и ние оставаме фокусирани върху растежа колкото се може по-бързо", заявиха от компанията, отбелязвайки предизвикателства като веригите на доставки, Covid пандемията и растящата инфлация. Tesla отчете рекордна печалба

След публикуването на силния финансов отчет акциите на Tesla поскъпнаха на извънборсовата търговия с над 5%, заличавайки спада с 4,96% през редовната търговия на Уолстрийт в сряда.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички