Tesla ще произвежда бюджетни елетромобили за 25 000 евро в Германия


Tesla ще произвежда бюджетни елетромобили за 25 000 евро в Германия
Снимка: iStock

2532

Tesla планира да произвежда автомобил за 25 000 евро в завода си близо до Берлин, предава Reuters, като се позовава на запознат анонимен източник, който обаче не уточнява кога ще започне производството.

Високата цена на електромобилите – съчетана с високи лихвени проценти – е сред факторите, които възпрепятстват навлизането на технологията в Европа и САЩ, сочат потребителски проучвания.

Средната цена на дребно на електромобили в Европа през първата половина на 2023 г. е била над 65 000 евро, според изследователската фирма за автомобили JATO Dynamics, спрямо малко над 31 000 евро в Китай.

Мъск отдавна планираше да направи по-достъпна електрическа кола, но през 2022 г. заяви, че още не е усвоил технологията и отложи плана.

ОЩЕ: Tesla сваля цените на популярни модели

Все пак източници заявиха пред Reuters през септември, че производителят на автомобили се приближава към иновация, която ще му позволи да излее почти цялата долна част на електромобила в едно цяло, пробив, който ще ускори производството и ще намали разходите.

Разширяването на масовия пазар е от решаващо значение за постигане на целта на Tesla да увеличи доставките на превозни средства до 20 млн. до 2030 г., отличавайки я от конкуренти като Volkswagen, които избягват да определят цели за доставка и вместо това фокусират своите стратегии върху защита на маржовете на печалба при прехода към електромобили.

Повишение на заплатите

Снимка: iStock

Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск посети завода в Грюнхайде в петък и благодари на служителите за усърдната им работа, стана ясно от видео, споделено в социалната платформа X. По време на посещението е информирал служителите за плановете компанията да произвежда автомобила, който ще струва 25 000 евро, там, според същия източник.

Германският завод в момента произвежда Model Y, най-продавания електромобил в Европа.

Автомобилният производител планира да удвои капацитета на германския завод до 1 млн. автомобила годишно, но не е предоставил актуална информация колко коли произвежда там от март, когато заяви, че е произвел 5000 автомобила за седмица – което се равнява на около 250 000 годишно.

Местните власти заявиха през октомври, че са поискали от автомобилния производител да предостави допълнителна информация за това как плановете му за разширяване ще се придържат към законите за опазване на природата и след това ще решат дали да ги одобрят, без да предоставят времева рамка.

Tesla също е информирала работниците в петък, че целият персонал ще получи 4% увеличение на заплатите от ноември, като заетите в производството ще получават допълнителни 2500 евро годишно от февруари 2024 г.

Германският синдикат IG Metall заяви през 2022 г., че заплатите на Tesla са с около 20% по-ниски от предлаганите в колективните трудови договори на други производители на автомобили.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

За по-малко от две седмици: Tesla загуби 145 млрд. долара от пазарната си стойност

Ердоган се срещна с Илон Мъск и поиска завод на Tesla в Турция

Tesla вече не е най-печелившият автомобилен производител. Кой е новият?

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички