Възраждането на "Москвич": Русия отново произвежда култовата марка


Възраждането на "Москвич": Русия отново произвежда култовата марка
Снимка: Classic cars

14181

След 20 години пауза Русия възобнови производството на съветската автомобила марка "Москвич" в завод до Москва, отстъпен от френския концерн Renault. Това съобщи руското министерство на промишлеността и търговията в сряда, цитирано от Reuters.

През май Renault продаде мажоритарния си дял в местната автомобилна компания "АвтоВАЗ" на руската държава само за 1 рубла, но с 6-годишна опция да изкупи обратно активите. Концернът продаде завода си, сега преименуван на Московски автомобилен завод "Москвич", за още 1 рубла.

С едва 600 превозни средства, планирани за производство тази година, рестартирането на марката няма да промени мрачната перспектива за по-широката индустрия, чиито продажби на годишна база може да завършат 2022 г. под 1 млн. единици за първи път в съвременната история на Русия. Руската автомобилна индустрия е в клинична смърт

Крайната цел за производство на 100 000 автомобила "Москвич" годишно, някои от които ще са електрически, е доста под средния производствен капацитет в индустрията, обикновено между 200 000 и 300 000 превозни средства. За сравнение, Tesla произвежда 22 000 автомобила седмично в завода си в Шанхай с годишен капацитет от над 1 млн. превозни средства. "Москвич" се изправя срещу Tesla, ще покорява света

"Първите автомобили "Москвич" ще слязат от производствената линия през декември 2022 г.", обяви производителят на камиони "Камаз", технологичен партньор на завода.

Възроденият "Москвич" се завръща, като използва дизайна, инженеринга и производствената платформа на китайския производител на автомобили JAC.

Западните санкции срещу Русия заради войната в Украйна ограничиха достъпа на чуждестранни компании до руския пазар, като много международни автопроизводители прекратиха дейността си в страната.

Компанията "Камаз" и правителството в Москва са създали нови вериги на доставки, без обаче да разкриват подробности по темата. "Задачата в близко бъдеще е да се установят процеси за сглобяване на малки възли с участието на местни доставчици до края на 2023 г.", посочи министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров. От ведомството посочват, че стартирането на пълномащабно производство ще осигури работни места за още 40 000 души.

От там съобщават и че подажбите на "Москвич 3", описван като градски кросоувър с бензинов двигател и автоматична или механична скоростна кутия, ще започнат през декември. Той отдавна умря: Защо руснаците не са възхитени от възраждането на "Москвич"?

По-рано през ноември руският президент Владимир Путин призова правителството да наложи контрол върху цените на автомобилите, след като представител на индустрията заяви, че западните санкции могат да свият годишните продажби под 1 млн. превозни средства. Според Максим Соколов, ръководител на най-големия руски производител на автомобили "АвтоВАЗ" досега продажбите на автомобили в страната бележат спад с над 60%, като обемите може да се окажат по-малко от 1/4 от тези преди десетилетие.

Главната причина за пазарния спад е пониженият стандарт на живот сред руснаците и по-високите цени, както и проблемите около осигуряването на произведени чужди автомобилни части предвид санкциите срещу Москва. Бягство от санкциите: От къде руснаците купуват автомобили?

В разговор с високопоставени служители Путин определи ситуацията като нелека и поиска от правителството да помисли за по-достъпни коли, което предполага, че цените се повишават несправедливо. "Обръщам внимание на нуждата от постоянен контрол върху ценообразуването, за да не може при тези затруднения, включително и логистиката, да не се злоупотребява и да не се повишават неоснователно цените на пътните превозни средства", заяви Путин. Новият стар "Москвич" - колко руснаци биха си го купили

По думите на министъра на търговията Денис Мантуров работата на производствените линии на руските автомобилни компании се ускорява – включително при "АвтоВАЗ", ГАЗ, "Камаз" и УАЗ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Санкциите върнаха Русия в социализма - липсват основни стоки

Символично: Nissan продава бизнеса си в Русия за 1 евро

Mercedes-Benz окончателно напуска Русия

Ловеч - пътят от Москвича до електромобила

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички