За четвърта поредна година: Toyota е лидер при световните продажби на автомобили


За четвърта поредна година: Toyota е лидер при световните продажби на автомобили
Снимка: iStock

1040

Toyota Motor запази лидерската си позиция на най-продавания автомобилен производител в света за четвърта поредна година, след като отчете рекордни годишни продажби от 11,2 млн. през 2023 г., въпреки че неговият председател се извини във вторник за скандали в три компании от групата, предава Reuters.

Японският автомобилен производител отчете скок от 7,2% в глобалните групови продажби през 2023 г., включително тези на производителя на малки автомобили Daihatsu и подразделението за камиони Hino Motors.

Тези две дъщерни дружества и филиал на Toyota Industries са засегнати от проблеми с управлението, включващи процедури за тестване на сертифициране на автомобили и двигатели, които потенциално биха могли да навредят на глобалната репутация на марката за качество и безопасност.

„Бих искал да поднеса най-дълбоките си извинения на нашите клиенти и заинтересовани страни за неудобството и загрижеността, причинени от нередностите в Hino Motors, Daihatsu и Toyota Industries“, заяви председателят на Toyota Акио Тойода на събитие, за да обяви визията на Toyota. Едно от петте нагласи, изложени за служителите, върху които да се съсредоточат, е: „Бъдете честни и правете нещата по правилния начин“.

Компанията каза, че събитието, първоначално планирано за 14 февруари, рождения ден на покойния й основател Сакичи Тойода, е изнесено в светлината на скорошни нередности в компаниите от групата на Toyota.

Снимка: iStock

Силни продажби

Глобалните групови продажби на Toyota вече надхвърлиха 10 млн. автомобила за 9 от последните 10 години, с изключение на 2020 г., когато COVID-19 нанесе удар върху автомобилния сектор.

Германският съперник Volkswagen Group отчете 12% ръст на доставките през 2023 г. до 9,2 млн. автомобила, отбелязвайки възстановяване след пандемията, тъй като тесните места във веригата за доставки отслабнаха.

Данните от вторник показаха, че продажбите на базовите автомобили на Toyota, включително тези на Lexus, са достигнали рекорд от 10,3 млн. автомобила през 2023 г.

Хибридните автомобили съставляват около 1/3 от тях, а електромобилите представляват по-малко от 1%.

ОЩЕ: Toyota спира доставките на 10 модела заради проблеми със сертифицирането

Toyota обаче рискува забавяне на импулса на продажбите на групата, след като Daihatsu спря миналия месец доставките на всичките си автомобили след разследване на скандал с безопасността, който откри проблем в 64 модела, включително почти две дузини, продавани под марката на Toyota.

Daihatsu обяви във вторник, че глобалното му производство е спаднало с 25% до 121 000 автомобила през декември, а продажбите му в световен мащаб са намалели с около 8% този месец. Министерството на транспорта на Япония отмени забраната за доставки на 10 автомобила Daihatsu по-рано през деня.

В понеделник Toyota разкри, че спира доставките на някои модели на Toyota, включително камиона Hilux и SUV Land Cruiser 300, след като независим комисия разкри нередности при тестове за дизелови двигатели, разработени от доставчика Toyota Industries.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой автомобилен производител е световен лидер по продажби през първото полугодие?

Нов удар по Русия: Япония спира търговията на коли втора употреба

Toyota призна за изтичане на данни от aвтомобилите на над 2 млн. души

Голяма японска автомобилна компания спря производството в Европа

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички