Белият дом предупреди ИТ сектора колко опасен може да е изкуственият интелект


Белият дом предупреди ИТ сектора колко опасен може да е изкуственият интелект
Снимка: iStock

3177

Президентът на САЩ Джо Байдън и вицепрезидентката Камала Харис се срещнаха вчера вечерта в Белия дом с представители на водещите компании в сферата на изкуствения интелект, сред които "Гугъл" и "Майкрософт", за да обсъдят с тях рисковете, свързани с технологията, която привлича вниманието на правителства и законодатели по целия свят, предаде БТА.

Срещата е продължила два часа, като в нея са взели участие ръководителите на "Гугъл" (Сундар Пичай), "Майкрософт" (Сатя Надела), "Оупън Ей Ай" (Сам Олтман) и "Антропик" (Дарио Амодей) и други представители на американското правителство, посочва Ройтерс. Франс прес уточнява, че на срещата Байдън е присъствал съвсем за кратко, а разговорите са били водени от Харис.  

В свое изявление вицепрезидентът на САЩ заяви, че технологията може да подобри живота на хората, но в същото време и да създаде рискове за сигурността, за личните данни и за правата на човека. Харис призова ръководителите на големите технологични компании да гарантират сигурността на продуктите си, като в същото време изтъкна, че американското правителство е отворено към приемането на нови законови правила за изкуствения интелект. Вицепрезидентът подчерта, че това е морално задължение на технологичните гиганти.

"Има много потенциал и много опасности в онова, което правите", предупреди на свой ред Байдън по време краткия си престой на срещата. "Знам, че вие разбирате това и се надявам, че можете да ни обучите във връзка с това, от което ще имаме нужда, за да защитим обществото и постигнем напредъка му", добави той.

ОЩЕ: Samsung въведе регулации на инструменти с изкуствен интелект за служителите си

Двамата лидери подкрепят приемането на потенциално нови регулации и ново законодателство относно изкуствения интелект, но политическото напрежение в Конгреса прави тази перспектива малко вероятна.

Бързото разгръщане на програмите и приложенията за изкуствен интелект поражда безпокойство, особено когато Сам Олтман, шефът на Open IA, компанията, разработила изкуствения интелект ChatGPT, говори за скорошна поява на изкуствен интелект, който ще е по-интелигентен от хората, отбелязва Франс прес.

В края на 2022 г. Белият дом публикува план за декларация за правата, свързани с изкуствения интелект, в която се изброяват основни принципи. Националният институт за стандартизация и технологии, свързан с правителството, пък създаде рамка за управление на рисковете, произтичащи от изкуствения интелект. А Байдън като цяло иска компаниите, преди да пускат продуктите си на пазара, да са направили оценки на рисковете, произтичащи от тях. Самите шефове на компании също говорят за по-голяма регулация в тази насока. 

ОЩЕ: Какво смята за изкуствения интелект главният икономист на Microsoft?

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички