Изкуствен интелект помага на шофьорите да избегнат дупките по пътя


Изкуствен интелект помага на шофьорите да избегнат дупките по пътя
Снимка: iStock

4943

Едва ли се чувствате добре, когато преминете през дупка с висока скорост. Това е лошо за колата ви и дори може да доведе до инцидент по натоварени пътища. Сега изследователи в Южна Корея използват изкуствен интелект, за да ви помогнат да избегнете тези „кратери“, убиващи автомобилите, информира „Стъди Файндс“. Станфорд: Изкуственият интелект е станал по-силен и по-точен

Екип от Корейския институт по гражданско инженерство и строителни технологии (KICT) заяви, че е разработил „автоматизирана система за откриване на дупки, базирана на изкуствен интелект (ИИ)“, която сканира пътната настилка за проблеми в реално време. Тази информация може да помогне на местните власти да излязат и да проправят тези проблемни зони, преди да се случи инцидент.

В Южна Корея дупките са основен проблем по време на дъждовния сезон в страната. През август 2020 г. шофьорите съобщиха за над 7000 дупки по време на проливен дъжд в град Сеул. В цяла Корея между 2016 и 2018 г. е имало над 650 000 дупки по пътищата. Освен това оценките определят цената за щетите, причинени в Южна Корея през това време, на близо 4 милиона долара.

„От съществено значение е да се поддържат пътните съоръжения в добро състояние през следващата ера на автономни превозни средства. Тази технология, базирана на ИИ, ще направи ефективното управление на пътната настилка много по-лесно“, казва д-р Сеунки Рю в съобщение за медиите, предаде БГНЕС.

Поддържането на пътищата за шофиране започва с бързо намиране на повредите, като дупки, с помощта на лазерно сканиране и друга технология за разпознаване на изображения.

Екипът на д-р Рю е разработил система, която открива дупки, използвайки фотографиране на пътната настилка в реално време, докато шофирате, със сензор за зрение върху предното стъкло на автомобила. Моделът с ИИ след това сегментира повредите, използвайки мрежа от енкодер-декодер.

Авторите на изследването са създали нова ИИ мрежа, наречена конволюционна невронна мрежа, която комбинира предварителната обработка на изображението и по-стария модел на сегментиране, за да подобри ефективността на откриването на дупки. Технологията използва мобилно приложение за събиране на данни и ги изпраща до базирана на карта облачна сървърна платформа за идентифициране на дупки. Умни камери в колите за доставка на Amazon ще хокат шофьорите при прегрешения

Няколко местни правителства в Южна Корея вече тестват технологията и екипът на д-р Рю се надява, че останалата част от страната скоро ще изпробва този нов подход към управлението на пътищата.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички