Марс на Земята: Езеро в Турция помага за изучаването на Червената планета


Марс на Земята: Езеро в Турция помага за изучаването на Червената планета
Снимка: Getty Images/Guliver

5407

Докато марсоходът на НАСА Perseverance изследва повърхността на Марс, учените, търсещи признаци на древен живот на далечната планета, използват данни, събрани при мисия на много по-близко разстояние – по брега на езеро в Югозападна Турция. 

Експерти на НАСА твърдят, че минералните и скалните находища край езерото Салда са най-близкият аналог на Земята до тези около кратера Джезеро, където кацна Perseverance. Смята се, че Джезеро някога е бил езеро. 

Информацията, събрана от езерото Салда, може да помогне на учените, докато търсят вкаменени следи от микробен живот, запазени в утайките, за които се смята, че са били отложени около делтата и отдавна изчезналото езеро на Марс. 

"Салда ... ще служи като мощен аналог, от който можем да научим много и да направим сравнение и изводи", каза Томас Зурбухен ръководител на мисията на НАСА в Турция пред Ройтерс, предаде БГНЕС. 

Екип от американски и турски учени извърши изследване през 2019 г. на бреговете на езерото, известно като турските Малдиви заради лазурната си вода и белите брегове. 

Учените вярват, че утайките около езерото са ерозирали от големи могили, които са образувани с помощта на микроби и са известни като микробиалити. 

Екипът зад марсохода Perseverance, най-модерната астробиологична лаборатория, прелетяла някога в друг свят, иска да разбере дали в кратера Джезеро има следи от подобни микробиалити. 

Те също така ще сравнят плажните утайки от Салда с карбонатни минерали - образувани от въглероден диоксид и вода, ключова съставка за живота - открити в границите на марсианския кратер.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички