Нюйоркската полиция тества куче-робот


Нюйоркската  полиция тества куче-робот
Снимка: iStock/Guliver

3351

Нюйоркската полиция има ново полицейско куче в редиците си - и то такова, което не е необходимо да се храни, спи или да се облекчава, съобщава FOX5, предаде БГНЕС. 

Новият четириног полицай е изработен от вериги и хидравлика. 

Управлението тества 70-килограмово роботизирано куче, което използва „камери и светлини, монтирани на устройството, които позволяват на полицията да вижда околността около него в реално време“, каза сержант Джесика МакРори, говорител на полицията. 

Полицията използва робота, за да прочисти местопрестъплението в Бронкс във вторник. Ченгета използваха кучето по време на разследване. 

„Устройството беше разположено днес във вътрешността на апартамент като част от продължаващо разследване,“ каза МакРори, „и беше установено, че вътре няма хора.“ 

Присъствието на робота - който е боядисан в синьо, черно и жълто и отстрани има етикет „DIGIDOG“ привлече вниманието на странични наблюдатели на улицата близо до местопрестъплението. Няколко души извадиха телефоните си с камери, за да направят снимки и видеозаписи на ченгето robo-K9 в действие. 

Кучето-робот, произведено от Boston Dynamics, може да се изкачва по стълби, да търси и изследва потенциално опасни зони и да пренася при нужда малък товар. То може да бъде оборудвано с допълнителни екстри за изпълнение на други задачи като отваряне на врати, възстановяване на предмети и извършване на измервания. 

„Това позволява на нюйорската полиция да има очи и уши, а също и да разговаря с лица в животозастрашаващи ситуации“, казва професорът от колежа „Джон Джей“ Кийт Тейлър.

Четириногият робот на Boston Dynamics, наречен Spot, е пълноценен търговски продукт на компанията и е достъпен за широк кръг потребители. Spot пасе овце в Нова Зеландия, труди се на норвежка нефтена кула и участва в обгрижването на пациенти с COVID-19. На организирано от компанията шоу той показа и как може да танцува - вижте видеото ТУК.

 

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички