Световна организация доказа коя е най-бързата 5G мрежа у нас


Световна организация доказа коя е най-бързата 5G мрежа у нас
Снимка: A1

3774

От години насам страната ни упорито намира място в първите места в една класация – скоростта на интернет връзката. Макар да има какво да се желае в икономическото състояние на България, бързият, надежден и достъпен интернет е ключово предимство, което ние имаме. Той е не просто удобство за потребителите, но и отворена врата пред бизнеса за развитие. Именно това прави високите скорости на връзката толкова важни, а изграждането на мобилни мрежи от пето поколение – приоритет за страната.

Потенциалът зад 5G е огромен, като възможностите за обикновените потребителите и бизнеса тепърва ще се разкриват. Пример за бързо развитие на истинска 5G мобилна мрежа е А1 България – 5G ULTRA. Тя обхваща населението на открито в над 75 града и курорта у нас, предлагайки високи скорости и ниско времезакъснение.

За разлика от конкурентите си на пазара, А1 реши да инвестира в истинската 5G технология, която използва 5G оборудване на европейски доставчик и разчита на спектър в обхват 3600MHz, за да предложи гигабитови скорости в 5G мрежа си.

Именно затова А1 получи признание от световния лидер при приложенията за тестване, събиране на данни и анализ на фиксираните и мобилни мрежи – Ookla®, които стоят зад най-популярния сайт и приложение за тестване на скоростта на мрежите – Speedtest. Според изследването на Ookla® 5G ULTRA категорично заема първо място сред 5G мрежите на телекомите у нас, като нейната медианна скорост е с над 250 Mbps по-бърза от конкурентните 5G мрежи.

Каква е методологията зад изследването на Ookla®

Зад самото изследване стои специално разработената платформа от Ookla® - SpeedTest Intelligence®. Тя анализира потребителски тестове, направени чрез приложението или сайта Speedtest. В конкретното изследване на 5G мрежите у нас са анализирани над 22 000 теста, проведени от началото на януари до края на месец юни тази година.

Данните от платформата показват медианната скорост за сваляне на информацията, като стойностите на 5G ULTRA при този показател са от 402,89 Mbps. Т.е. тя е с 250 Mbps по-бърза от медианната скорост на останалите 5G мрежи, участвали в проучването на Ookla®. Максималните скорости, които мрежата на А1 постига са значително по-високи и, при наличие на добро покритие, надхвърлят 1000 Mbps.

Изследването посочва и най-висок резултат от Speedtest – 357,68. Това всъщност е забележително висока стойност, имайки предвид, че е с над 200 точки повече спрямо втората 5G мрежа в анализа.

Предимствата на 5G ULTRA от А1

5G ULTRA използва 5G оборудване от водещ европейски доставчик, като в същото време отделният честотен спектър от 3600 MHz позволява по-добра свързаност, отколкото решение като DDS, при което честотният спектър се споделя от 4G и 5G мрежи. Това отличава 5G ULTRA от двете конкурентни мрежи на пазара, които използват DSS решение.

Отчетените медианни скорости от Ookla® всъщност са далеч от максималните възможни. На локация с добро покритие на мрежата и със съвместимо устройство, потребителите могат да сърфират със скорости над 1000 Mbps. Най-високите скорости, отчетени в мрежата на А1 надхвърлят дори 1550 Mbps. Тези резултати са недостижими за мрежи, използващи алтернативните технологии като DSS.

Успехът на А1 си има цена. Инвестициите, които А1 прави в 5G ULTRA, са значителни, като само за изминалата и за тази година телекомът инвестира над 46 млн. лева. Компанията планира в следващите 4 години да инвестира допълнителни 780 млн. лева за развитие на цялата си мрежа.

Чрез мащабни инвестиции и подход да предложи истинска 5G мрежа, която се базира на използване на оригинално 5G оборудване и отделен честотен спектър, А1 ще предложи на потребителите повече възможности и по-добра свързаност. От друга страна, компанията развива и своето портфолио от 5G устройства от водещи производители. А1 бе и първата компания в страната, която предложи на своите клиенти специално разработени 5G планове с неограничени минути, мегабайти, MMS и SMS, включително и множество дигитални услуги.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички

Най-четени новини


виж всички