Израелски и американски медицински центрове - атакувани от ирански хакери


Израелски и американски медицински центрове - атакувани от ирански хакери
Снимка: iStock/Guliver

3785

Ирански хакери са атакували висши медицински лица, специализирани в генетични, неврологични и онкологични изследвания в САЩ и Израел в края на миналата година, съобщи компанията за киберсигурност Proofpoint, цитирана от Jerusalem Post. 

Хакерите, известни като TA453 и ФОСФОР, в миналото са били свързани с приоритетите на Иранския ислямистки революционен корпус за охрана (IRGC) - с атаки срещу дисиденти, учени, дипломати и журналисти, според доклада. Хакери източиха данните на 533 млн. души от Facebook 

Кампанията за фишинг на TA453 срещу медицинските специалисти, наричана BadBlood, е отклонение от обичайната дейност на групата и може да представлява промяна в тяхното насочване или може да е само за краткосрочно изискване. 

Хакерите използвали акаунт в Gmail, принадлежащ на видния израелски физик  Даниел Зайфман, бивш президент на Научния институт Вайцман. 

Около 25 медицински специалисти от няколко медицински изследователски организации в САЩ и Израел са били обект на кибератаката.

Proofpoint все още не е в състояние да определи окончателно мотивацията на хакерите в последната кампания, но теоретизира, че може да е за събиране на конкретна медицинска информация, свързана с генетични, онкологични или неврологични изследвания. 

Миналия май Ройтерс съобщи, че ирански хакери са атакували персонал на американския производител на лекарства Gilead Sciences Inc., който по това време работи за разработване на лечение за COVID-19. Не е ясно дали са успели. 

Освен това също през май, кибератака неуспешно е атакувала израелски изследователски центрове, работещи върху коронавирусна ваксина, според Канал 12. Кибератаки са докладвани и в други центрове за изследователски ваксини по света, включително в САЩ и Великобритания. За някои от атаките са обвинени Русия и Китай. Откраднати от хакери данни на ЕМА попаднаха в Интернет

През последните два месеца на 2020 г. кибератаките срещу здравни организации са се увеличили с 45%, главно от хакери, които искат да изнудват болници срещу откуп, съобщи Check Point Software през януари. Кибератака срещу производителя на COVID-ваксина AstraZeneca

Отделът за цифрови престъпления на Microsoft и Центърът за разузнаване на Microsoft Threat проследяват TA453 от 2013 г., обяви компанията през 2019 г., добавяйки, че групата обикновено е насочена към бизнеса, държавните агенции, активисти и журналисти с опити да примами целите да кликват върху злонамерени връзки или да въвеждат идентификационни данни в измамни уеб формуляри, които се правят сякаш принадлежат на известни онлайн услуги.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички