Китай отвори нова глава в борбата със САЩ на тема чипове и полупроводници


Китай отвори нова глава в борбата със САЩ на тема чипове и полупроводници
Снимка: pixabay

2237

Американският гигант за полупроводници Micron се е провалил при проверката на националната сигурност, заяви китайският държавен орган за киберсигурност. Той нареди на операторите на "критична информационна инфраструктура" в страната да спрат да купуват продуктите му.

Това е пореден епизод на ескалация в ожесточената война за чипове между САЩ и Китай, в която Вашингтон се стреми да прекрати достъпа на Пекин до най-съвременни полупроводници, съобщи АФП.

През март китайските власти започнаха проверка на продуктите, продавани в страната от Micron - един от най-големите производители на чипове в света. Продуктите на Micron "имат сравнително сериозни потенциални проблеми с мрежовата сигурност, които представляват сериозен риск за сигурността на китайската верига за доставки на критична информационна инфраструктура и засягат националната сигурност на Китай", се казва в изявление на администрацията за киберсигурност (CAC). И добавя: "Операторите на критична информационна инфраструктура в Китай трябва да спрат да купуват продукти на Micron."

Широкото определение на Китай за критична информационна инфраструктура включва сектори, вариращи от транспорт до здравеопазване.

На въпрос дали компанията ще обжалва решението, говорителка на Micron отговори: "Очакваме с нетърпение да продължим да участваме в дискусиите с китайските власти."

По данни на компанията, около 10% от годишните приходи на Micron в размер на 30,8 млрд. долара през миналата година са дошли от Китай. Но голяма част от продуктите на Micron, продавани в страната, са закупени от чуждестранни производители, заявиха по-рано анализатори, и не е ясно дали решението на органа за надзор на киберсигурността в Китай засяга продажбите на чуждестранни купувачи.

През 2021 г. Китай обяви правила за защита на критичната информационна инфраструктура с по-строги изисквания за сигурност на данните. Неотдавна той засили и прилагането на своите закони за сигурност на данните и за борба с шпионажа

ОЩЕ: Нидерландия смята да ограничи износа на полупроводникови технологии за Китай

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички