Китай вдигна мерника на интернет гигантите си


Китай вдигна мерника на интернет гигантите си
Снимка: World Technologies

4218

Китай предложи нови разпоредби, целящи да ограничат мощта на най-големите интернет компании. Регламентите изразяват нарастващото безпокойство в Пекин заради все по-голямото влияние на цифровите платформи, съобщава BBC.

Новите правила могат да засегнат местни технологични гиганти като Alibaba, Ant Group и Tencent, както и платформата за доставка на храна Meituan. Това се случва, докато ЕС и САЩ също се стремят да ограничат силата на интернет гигантите.

Проектът от 22 страници от Държавната администрация за регулиране на пазара (SAMR) ще бъде първият опит за определяне на антиконкурентно поведение за технологичния сектор.

Новите правила ще се опитат да спрат компаниите да споделят чувствителни потребителски данни, обединявайки се, за да изтласкат по-малки конкуренти и да продават на загуба, за да елиминират конкурентите. Те също така ще спират платформите, принуждаващи бизнеса към ексклузивни договорености, в което Alibaba е обвинен от търговци и конкуренти. Как Google помага да бъдем шпионирани

Регламентите ще бъдат насочени и срещу компаниите, които третират клиентите по различен начин въз основа на техните данни и навици за харчене. SAMR очаква обратна връзка от обществото относно антитръстовите насоки до края на месеца.

Alibaba и JD.com доминират на онлайн пазара на дребно в Китай, като заедно представляват около 3/4 от китайската електронна търговия. Към септември Alibaba се похвали с 881 млн. активни мобилни потребители месечно - повече от половината от населението на Китай. Колко спечели Alibaba в своя Черен петък

Пекин отделно изрази опасения относно свързаната с Alibaba компания Ant Group, която се отказа от листването си на борсата миналата седмица, след като регулаторите изразиха опасения относно нарастващата мощ на онлайн кредиторите и как те могат да повлияят на по-широката финансова система.

Предлагането на пазара на акции трябваше да бъде най-голямото в света. Ant има около 1,3 млрд. потребители, най-вече в Китай, където управлява Alipay, доминиращата система за цифрови разплащания в страната.

Tencent, който има конкурентна платежна система и е най-голямата компания за игри в света, също може да влезе в полезрението.

Не само китайските власти се притесняват от експлозивния растеж на някои интернет платформи. Европейският съюз повдигна антимонополни обвинения срещу Amazon заради злоупотреба с пазарна мощ в Германия и Франция.

Междувременно американските власти предприемат действия срещу господството на Google като интернет търсачка. Американското министерство на правосъдието определи технологичния гигант като монополния Цербер на интернет. Това е най-големият антитръстов иск в САЩ след делото срещу Microsoft в края на 90-те години.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички