Нов вирус заразил около 40 000 компютъра на Apple


Нов вирус заразил около 40 000 компютъра на Apple
Снимка: Pixabay

4033

Специалистите на американската компания за киберсигурност Red Canary смятат, че неизвестни хакери са успели да разпространят свой злонамерен софтуер, сред почти 40 000 компютъра Mac на Apple. Браян Донахю, говорител на Red Canary, обяви това пред репортери теревизионната мрежа АBC, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС. 

Според него специалистите наричат посочения софтуер Silver Sparrow. Доскоро той не е попадал в полезрението на експертите. Както Донахю поясни, все още не е ясно с каква цел хакерите разпространяват тази програма. 

„Злонамереният софтуер обикновено има крайна цел“, каза Донахю. „Може да бъде кражба на важна информация, повреда на устройство или услуга или блокиране на достъпа до данни. В този случай не знаем точно каква е крайната цел, тъй като не сме разучили използването на Silver Sparrow за злонамерени цели", обясни експертът. 

В същото време Донахю отбеляза, че хакерите често използват няколко софтуерни продукта за извършване на кибер атаки. Някои от тях могат да играят поддържаща роля. Експертът подчерта, че Silver Sparrow има признаци на злонамерен софтуер, включително експлоатация на уязвимостите на операционната система на тези устройства. Red Canary вярва, че Silver Sparrow може да изтегли компонентите, необходими за причиняване на щети, ако е необходимо. 

Експерти съветват при съмнение за заразяване на компютъра със злонамерен софтуер задължително да се обърнете към фирма за компютърна поддръжка.

Представители на Apple заявиха пред ABC, че вече са предприели мерки за защита на устройствата от излагане на посочения софтуер. Основаната през 1976 г. компания произвежда iPhone, iPad, iMacs, MacBooks, iPod и друго високотехнологично оборудване. Корпорацията със седалище в Купертино, Калифорния, е една от най-големите в света.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички