Програмист може да изгуби биткойни за 240 млн. долара


Програмист може да изгуби биткойни за 240 млн. долара
Снимка:

6618

Стефан Томас от Сан Франциско забравил паролата, която му осигурява достъп до портфейл с биткойни на стойност 240 млн. долара. Той сподели проблема си пред вестник New York Times, предаде БГНЕС. 

И сега Интернет е пълен със съвети към него как да намери "ключa от бараката". Бившият директор по сигурността на Facebook Алекс Стаймъс предложи помощта си срещу 10% от сумата. 

Bitcoin поскъпна от 20 000 до 42 000 долара за по-малко от месец и след това поевтиня до почти 32 000 долара. Някои инвеститори очакват по-нататъшен спад - до 20 000 долара, а след това нов кръг на растеж. 

Преди повече от десетилетие Томас било платено в биткойни за видео, обясняващо как работят криптовалутите. Тогава цената на един Bitcoin не се повиши над няколко долара. 

Томас получил плащането в портфейл, който бил на външния харддиск IronKey. За достъп до данните на диска е необходима парола. Томас я бил написал на лист хартия, но го загубил.  След 10 неуспешни опита за въвеждане на парола, достъпът до портфейла ще бъде блокиран завинаги. 

Ситуацията, в която се оказа Стефан Томас, го разочаровала от криптовалутата като такава. "Самата идея да бъдеш собствена банка ... е, не си шиеш сам обувките, нали", каза той пред New York Times. "Нуждаем се от банки именно защото не всеки иска да се ангажира с банкирането", смята разочарованият програмист. 

"Заради 220 млн. долара в заключени биткойни не е необходимо да се опитвате да отгатнете паролата 10 пъти, а да занесете диска на професионалисти, които ще купят 20 такива IronKey и след 6 месеца ще намерят алтернативен канал за достъп или ще го отворят", пише на Томас Алекс Стаймъс, който работи в интернет-обсерваторията на Станфордския университет. "Ще направя всичко за 10% [...] Обадете ми се", предложил експертът по сигурността. 

Томас не е първият потенциален Bitcoin милиардер, който губи достъп до портфейла си. Днес в портфейли, до които няма достъп, има около 140 млрд. долара в биткойни, според криптоаналитичната компания Chainanalysis. Услугите за теглене на средства от загубени портфейли получават по няколко заявки на ден от хора, които са загубили паролите си. 

В статията на New York Times се споменава и предприемач, загубил достъп до около 800 биткойни, след като негов колега форматира лаптоп с пароли. През 2013 г. медиите писаха за мъж от Уелс, който търсеше изхвърлен на сметище твърд диск със 7500 биткойни. Тогава тази сума се оценява на около 4 млн. паунда, днес тя е повече от 250 млн. паунда.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички