Bitcoin прехвърли 40 000 долара, изведе криптовалутите до нов връх


Bitcoin прехвърли 40 000 долара, изведе криптовалутите до нов връх
Снимка: iStock

3268

За първи път в историята цифровата валута Bitcoin премина границата от 40 000 долара. Най-популярната и стара криптовалута поскъпна до 41 205 долара, след като едва на 2 януари прехвърли прага от 30 000 долара, а на 16 декември – от 20 000 долара. Така пазарът на криптовалути за първи път надхвърли 1 трилион долара. Bitcoin може да достигне 400 000 долара

Bitcoin нарасна с близо 400% през последните 12 месеца, тъй като е обект на огромен инвеститорски интерес през последните седмици. По-малките като пазарен дял криптовалути Etherium и XRP поскъпнаха със съответно до 1267 долара и 31% до 33 щатски цента. Обикновено курсът им се движи паралелно с този на биткойна.

Засиленото търсене от институционални, корпоративни инвеститори, а напоследък и от инвеститори на дребно, подхранва поскъпването на най-голямата криптовалута. Инвеститорите са привлечени от перспективите за бързи печалби в ситуация на свръхниска доходност от ценни книжа и отрицателни лихви на централните банки. За някои Bitcoin е "застраховка" срещу инфлацията на фона на огромните парични стимули, насочени към смекчаване на икономическите последици от коронавирусната пандемия.

"Докато интересът на купувачите продължава да движи пазара, всякакви разпродажби и корекции ще бъдат приемани като възможност за навлизане на нови инвестиции на пазар, който в момента расте безмилостно", обяснява Ник Коули от компанията за търговия с финансови инструменти DailyFX.

"Както винаги при криптовалутите трябва да се внимава, особено при сегашните екстремни нива на волатилност", предупреждава Коули.

С пазарна капитализация над 1 трилион долара, в момента криптовалутите достигат почти половината от стойността на Apple, най-скъпата компания в света. Те вече са по-скъпи от икономиката на Швейцария – дом на някои от най-големите финансови институции в света и най-големите златни трезори.

Bitcoin се превръща в "дигитално злато"

Все повече популярни инвеститори се доверяват на Bitcoin, като дори скептиците смятат най-голямата криптовалута за интересен актив.

Водещи платежни компании като PayPal и Square дават възможност на потребителите си да търгуват с криптовалути, а все повече финтех компании извън САЩ отчитат нарастващ интерес към цифровите валути от клиентската си база.

Bitcoin е най-голямата и най-широко използваната криптовалута, с текуща пазарна стойност от над 700 млрд. долара. Следва Ethereum, който поскъпна с 800% през последната година до двугодишен връх от 1231 долара. Пазарната ѝ капитализация е около 140 млрд. долара.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички