С е-сватовник борят демографската криза в Япония


С е-сватовник борят демографската криза в Япония
Снимка: iStock/Guliver

3170

Острата демографска криза принуди японското правителство да търси съвременни начини за нейното преодоляване, съобщи наскоро The Times и разказа за въвеждането на е-сватовник. Милиарди йени ще бъдат инвестирани в разработването на програми за подбор на партньори с помощта на изкуствен интелект (ИИ). При търсенето ще се вземат предвид не възрастта и доходите на потенциалния партньор, а само „емоционалният фактор“. За да използва приложението обаче, потребителят ще трябва да потвърди сериозността на намеренията си.

Според изданието около 2 милиарда йени (14,4 милиона паунда) ще бъдат изразходвани за програми, които надхвърлят традиционните приложения за запознанства. The Times посочва, че вместо да вземе предвид предпочитанията на потребителите, например по отношение на възрастта и нивото на доходите, изкуственият интелект ще оцени „емоционалния фактор“ и ще предложи на потребителите партньори с подобни ценности и черти. 

Този ход е насочен към преодоляване на демографската криза, причинена от нежеланието на японците да се женят и да имат деца и заплашва икономиката, индустрията и социалното осигуряване. Според The ​​Times коефициентът на раждаемост в страната е само 1,36, като необходимия процент на заместване е 2,2. В същото време през миналата година населението е намаляло с 276 хиляди души до 126 милиона.

Броят на браковете през последните 20 години също е спаднал значително от 800 хиляди през 2000 г. на 600 хиляди миналата година, така че японското правителство предприема активно мерки за укрепване на институцията на семейството, съобщава изданието. Сред такива мерки са подобряване на системата на детските заведения и лечението на безплодие за сметка на държавата. 

Една от причините, поради които младите хора отказват да се женят, е невъзможността да намерят подходящ партньор за създаване на семейство, затова правителството се зае с разработването на проект за намиране на двойка с помощта на изкуствен интелект, пише The Times. В редица префектури вече има партньорски служби за набиране, десет от които използват изкуствен интелект. Такива програми вече са демонстрирали по-висока ефективност, досега обаче в незначителна степен. 

Например през 2018 г. префектура Сайтама инвестира 15 милиона йени (£ 108 000) в тази програма. Според вестника този метод за намиране на партньор е много по-евтин за гражданите - само 16 хиляди йени (£ 115), докато на търговските фирми трябва да плащат десетки пъти повече. 

В допълнение към традиционните въпроси за възрастта, образованието и доходите, за оценка на „емоционалния фактор“ изкуственият интелект предлага на кандидата да попълни въпросник от 100 въпроса. Желаещите да намерят сродна душа не е необходимо да присъстват лично на интервюто - въпросникът може да бъде изпратен и чрез приложението в смартфона. 

Преди програмата да започне да търси партньор, потребителят е помолен да потвърди сериозността на намерението да се ожени. По този начин програмата премахва потребителите, които търсят случайни връзки. Местните власти съобщават, че от 38 двойки, които са създали семейство, използвайки тази система, 21 са били „свързани“ с помощта на изкуствен интелект, посочва още The Times.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички