Швеция също отряза Huawei и ZTE от 5G мрежите си


Швеция също отряза Huawei и ZTE от 5G мрежите си
Снимка: Getty Images

5162

Швеция забрани на китайските компании Huawei Technologies и ZTE да получат достъп до нейните бъдещи 5G мрежи, изтъквайки опасения за сигурността.

"Влиянието на еднопартийната държава в Китай върху частния сектор на страната носи със себе си силни стимули за частните компании да действат в съответствие с държавните цели и националните стратегии на комунистическата партия", обяви в изявление шведският телекомуникационен регулатор. Гренландия отхвърли Huawei за 5G мрежата си

И разпореди двата китайски технологични гиганта да бъдат блокирани от съществуващата телекомуникационна инфраструктура до януари 2025 г., предава Bloomberg.

САЩ считат Huawei за "гръбнак" на усилията за наблюдение на китайската комунистическа партия и притискат европейските правителства да блокират достъпа на технологичната компания до бъдещите им 5G мрежи.

Великобритания вече наложи категорична забрана на Huawei, а германският канцлер Ангела Меркел засега се колебае да направи същото. Китайската компания неколкократно отрече да е заплаха за сигурността, а китайските власти обвиняват правителствата в "груба намеса".

Финландската Nokia и шведската Ericsson са големите печеливши от забраната за използване на оборудването на Huawei, като двете компании формират ефективен дуопол върху 5G. В Обединеното кралство много оператори ще трябва да сменят част от своите 4G съоръжения на Huawei с такива на Nokia и Ericsson, преди да инсталират безжичната мрежа от пето поколение.

Шведският телекомуникационен регулатор разреши достъп до нови 5G мрежи на Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige и Teracom. Одобрението означава, че компаниите могат да участват в търговете на Швеция за честоти от 3,5 GHz и 2,3 GHz, които са ключови за изграждането на 5G.

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички