Скоро ще влизаме още по-трудно в руските сайтове


Скоро ще влизаме още по-трудно в руските сайтове
Снимка: Windows Report

5809

Нахлуването на руската армия в Украйна постави Русия в сериозна международна изолация и до голяма степен прекъсна връзките ѝ със западния свят. Разпространението на руските държавни телевизии и медии е блокирано в Европа и САЩ, а скоро интернет потребителите ще влизат още по-трудно и в руските уебсайтове.

Причината е, че водещи браузъри като Google Chrome, Microsoft Edge и Safari на Apple може да спрат да отварят сайтовете заради блокиране на сертификатите за сигурност.

Сертификатът потвърждава автентичността на уеб съдържанието и с негова помощ се криптират данните. Браузърът изисква необходимия сертификат преди да навлезе в уеб страниците на сайта и ако липсва сертификат или той е некоректен или невалиден, браузърът не отваря страницата.

Този сценарий вече е изпробван - през 2019 г. потребителите на Казахстан със закон бяха принудени да инсталират издадените специални национални сертификати на своите компютри, смартфони и др устройства. Но само след два месеца интернет гигантите Google, Mozilla и Apple обявиха казахстанските сертификати за невалидни и се наложи властите да ги премахнат.

Руски експерти смятат, че и в момента има подобна възможност и редица браузъри могат да спрат да отварят руските сайтове.

Потребителите обаче лесно могат да разчитат на резервен вариант, тъй като браузърите са многобройни. Освен популярните Chrome, Safari, Edge и Firefox, се използват и такива като Яндекс.Браузер, Brave, Vivaldi, Opera и други. Ако един от браузърите наложи подобен блокаж, потребителите винаги могат да преминат към друг. 3 полезни интернет трика, валидни за всички браузъри

Не е сигурно какво ще стане, ако блокирането на сертификатите бъде интегрирано директно в енджина на браузъра. Това ще се отрази на всички други браузъри, базирани например на Chromium.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кой браузър изтощава най-бързо батерията на лаптопа (Видео)

4 съвета за по-добра работа с браузър

Краят на една легенда: Internet Explorer отива в историята

Руските власти масово блокират медии и налагат цензура

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички