Създатели на съдържание оспорват забраната на TikTok, наложена от щата Монтана


Създатели на съдържание оспорват забраната на TikTok, наложена от щата Монтана
Снимка: iStock

1586

Група създатели на съдържание в TikTok от щата Монтана, които имат стотици хиляди последователи, e завела дело, за да оспори първата щатска забрана на популярното приложение, с твърдението, че законът нарушава свободата на словото и ще повлияе негативно на поминъка им, пише Bloomberg.

Републиканският губернатор Грег Джанфорте подписа мярката, която ще забрани изтеглянето на приложението от широката общественост от 2024 г.

Законът „се опитва да упражнява правомощия по отношение на националната сигурност, които Монтана няма, и да забранява словото, което Монтана не може да потиска“, гласи жалбата, която призовава за съдебна заповед, блокираща влизане в сила на забраната. Защо САЩ иска да забрани TikTok?

Искът е заведен от жители на Монтана, които използват TikTok за забавление, но и поставя особен акцент върху потребителите, които генерират доходи от платформата и вземат „житейски решения“, базирани на нея.

Една от тях, Саманта Аларио, майка на две деца, живееща в Мисула, има малък бизнес, който създава и продава устойчиви бански костюми, гласи жалбата, подадена във федералния съд в Мисула. Използването на TikTok за промотирането на компанията и комуникацията с клиенти са „отвели бизнеса до нови висини“, гласят съдебните документи.

Davis Wright Tremaine, адвокатска кантора, завела делото, спечели подобно през 2020 г., в което федерален съдия в Пенсилвания блокира широк набор от ограничения на TikTok, предложени от администрацията на Тръмп. Амбика Кумар, един от адвокатите, не е отговорил на запитването за коментар.

Новият закон на Монтана ще наложи най-мащабните и най-строги ограничения върху използването на платформата досега, подтикнати от опасенията на правителството за достъпа на китайското правителсво до личните данни на американските потребители.

Въпреки че Монтана е първият щат, който забранява на широката общественост да използва приложението, целеви забрани, фокусирани върху правителствени устройства и мрежи, бяха наложени в голяма част от страната в края на 2022 г.

Американското правителство и 38 щата издадоха такива забрани, а администрацията на президента Джо Байдън е в преговори с TikTok за преодоляване на опасенията за националната сигурност. ЕС, Обединеното кралство, Канада и други страни скоро също наложиха подобни ограничения.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Забраниха TikTok и в страна на Балканите

Поредна европейска държава забрани TikTok

Ключов директорът на TikTok в САЩ напуска компанията

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички