"Тренд": За близо половината българи изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места


"Тренд": За близо половината българи изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места
Снимка: iStock

2422

Близо половината българи, или 45%, смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места. 37% се притесняват, че може да замени човешкия труд в тяхната сфера. Близо 1/5 пък споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората. Това сочи ново проучване на „Тренд“, по поръчка на вестник „24 часа“.

Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект. От участвалите всеки 4 от 10 души изразяват отрицателно отношение към използването му. Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава.

За близо 2/3 новините и публикациите, свързани с изкуствен интелект, не представляват интерес.

Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и технологичния сектор. Самоуправляващите се превозни средства и употребата на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие. Повечето българи не биха се доверили на употребата на изкуствен интелект и в области като образование, финансови услуги, счетоводство и журналистика.

Близо половината от населението (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места. Само 4% - че ще създаде нови такива. 37% от анкетираните се притесняват, че новата технология може да ги застраши пряко като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Притесненията дават отражение върху желанието за регулация. Само 8% подкрепят идеята изкуственият интелект да бъде оставен да се развива свободно, защото ще бъде от помощ за хората. Близо 1/5 (19%) смятат, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, а 57%, че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората.

Изследването е направено в периода между 10 и 16 юни 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1008 души на възраст над 18 години.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как ChatGPT ще ви помогне да си намерите работа?

ChatGPT започва работа на пълен работен

Как проектоправилата на ЕС за изкуствения интелект могат да навредят на Европа?

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички