В Испания: Netflix губи 1 млн. потребители заради проверка на паролите


В Испания: Netflix губи 1 млн. потребители заради проверка на паролите
Снимка: Netflix

3516

През първите 3 месеца на 2023 г. Netflix е загубила над 1 млн. потребители в Испания по данни на групата за пазарни проучвания Kantar – знак, че мерките на гиганта в областта на стрийминга срещу споделянето на пароли могат да дадат обратен ефект.

В началото на февруари Netflix въведе месечна такса от 5,99 евро за потребителите в Испания, споделили данните си за влизане с друго домакинство, както и технически мерки за откриване на такова споделяне. Ходът беше свързан с намаляването на броя на потребителите с над 1 милион, 2/3 от които са използвали чужда парола, сочи проучване на Kantar, което се основава на проучвания на навиците на домакинствата за стрийминг.

„Ясно е, че този рязък спад се дължи на мерките“, отбелязва пред Bloomberg Доминик Сънебо, директор „Глобални анализи“ в подразделението Worldpanel на Kantar, като добави, че загубата на 1 млн. потребители, дори ако повечето от тях не са били платени абонати, ще бъде удар за Netflix за препоръките от уста на уста за нейните предавания и услуга.

Според проучването на Kantar през първото тримесечие броят на прекратените абонаменти се е утроил спрямо предходния период. От всички останали абонати на Netflix в Испания 1/10 са заявили, че смятат да се откажат от абонамента през второто тримесечие.

Netflix не е коментирала темата.

Подобни такси бяха въведени в Португалия, Канада и Нова Зеландия след тестове в няколко латиноамерикански държави.

По данни на Netflix в световен мащаб над 100 млн. души използват акаунт, за който не плащат. Компанията не представя разбивка на цифрата по държави.

Mиналата седмица Netflix не оправда очакванията за нови абонати зa първото тримесечие, но заяви, че планът за блокиране на пароли и по-евтината стрийминг версия с реклами ще ускорят растежа през втората половина на 2023 г.

Инвестициите на Netflix в съдържание на испански език изглежда се отплащат. Според Kantar през първото тримесечие на 2023 г. 2 от петте най-гледани сериала в Испания са били част от Netflix. През 2019 г. компанията откри първия си европейски център за продукции в Мадрид.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Netflix се срина в Европа

Задава се нов стрийминг гигант за 150 млрд. долара

Още от Интернет и ИТ


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички