Ръстът на туризма за цялата 2016 г. доближава 11%

Ръстът на туризма за цялата 2016 г. доближава 11%
Източник: Getty Images / Guliver

Общият ръст за цялата страна се очертава около 11%, което е съвместно на пристиганията, които са били международни от чужбина и българските туристи, които са в България. Това каза председателят на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов пред "Фокус".

„По-голям е ръстът на чуждестранните посещения. Българите също поставят един ръст в рамките на около 5,5% за 2016 г. по отношение на пътуванията в България. Имаме близо 17,5 млн. пътувания с цел туризъм. Това са както туристически – такива, които са ползвали нощувки, така екскурзионни еднодневни пътувания до туристически обекти", заяви Драганов.

В същото време имаме над 8,4 млн. чуждестранни посещения с цел туризъм, почивки и екскурзия, както и посещения при близки, роднини и приятели.

Експертът уточни, че България се очертава като една много изгодна туристическа дестинация, както по отношение на местната икономика, която получава приходи от туризъм, така и по отношение на създаване на работни места.

„Тя е интересна дестинация, тъй като съотношението цена-качество на българския туристически продукт е конкурентоспособно и за това говори и големият брой предварителни договори, които са сключени за 2017 г. по отношение на легловата база на територията на страната“, каза още Румен Драганов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.