5 основни принципа за успешно управление на личните финанси


5 основни принципа за успешно управление на личните финанси
Снимка: iStock/Guliver

11785

Много хора се питат как да постигнат онази финансова стабилност. Независимо какви са доходите ви, има 5 основополагащи принципа при управлението на личните финанси. Трябва да спазвате, ако искате да постигнете успехи в дългосрочен план, пише The Balance. Вижте кои са те.

1. Харчете по-малко, отколкото печелите. Да, звучи очевидно, но всъщност е по-трудно, отколкото повечето хора предполагат. Това не означава да пазарувате само по разпродажби, а да ограничите всички излишни разходи на първо място. Съвременните маркетингови стратегии карат хората да вярват, че много от стоките наистина са им необходими, но това е просто рекламен трик, който ви изкушава с мнима отстъпка. Освен това ограничаването на разходите не само може да ви помогне да пестите, но и да спечелите. Ако се фокусирате да увеличите приходите, запазвайки нивата на разходите си същите, това определено ще се отрази положително на семейния бюджет.

2. Водете си месечен бюджет. Не приемайте този съвет съвсем буквално. Не е необходимо да записвате всеки един минимален ежедневен разход, а по-скоро основните пера, по които разпределяте парите си. Фокусирайте се върху по-мащабните покупки, като например наем, ипотека, битови сметки, транспорт, мебели и т.н. Това ще ви позволи да добиете представа за голямата картинка – къде отива най-голяма част от парите, които печелите. Освен това бюджетът ви позволява да прецените кои разходи може да съкратите, ако искате да спестявате за нещо конкретно като почивка, нов автомобил и др.

3. Бъдете внимателни с таксите. Ако искате да сте максимално пестеливи, уверете се, че прилагате това поведение и по отношение на инвестициите си. Много фондове и институции, които предлагат финансово консултиране или друг вид услуги, имат различни такси, които невинаги са широко оповестени. Годишна такси, такса за конкретна услуга, такса за отказ и т.н. са само част от нещата, които тихомълком могат да ви ощетяват финансово, така че бъдете внимателни с тях.

4. Обърнете внимание на трите си основни разхода. Трите основни неща, в които инвестирате най-голяма част от парите си са домът ви, транспортът и храната. Ако съумеете да си изградите най-добрата възможна система за управление на тези разходи, това ще подобри значително финансовото ви положение.

5. Автоматизирайте спестяванията си. Едно от най-трудните и същевременно най-важни решение пред съвременния човек е това да започне да спестява. Най-добрият начин да го направите, според експертите, е като го превърнете в автоматизиран процес. Автоматичното извличане на сумата, която заделяте, от заплатата ви, без да се изискват някакви конкретни действие от ваша страна, увеличава шансовете ви наистина да реализирате спестовния си план.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички