9 типа хора, които да не допускате в обкръжението си


9 типа хора, които да не допускате в обкръжението си
Снимка: iStock/Guliver

8475

Хората, с които контактувате най-често, оказват огромно влияние върху формирането ви като личност. Понякога случайността решава кой да стане част от обкръжението ви, но в крайна сметка вие винаги имате избор да решите с кого колко време да прекарвате, пише marcandangel.com. В крайна сметка е важно да сте заобиколени от приятели, които ви правят по-добър човек, окуражават мечтите и проектите ви. Ето защо е добре да избягвате хората, които се държат по следния начин:

Отделят време за вас, само когато на тях им е удобно. Очевидно е, че всяка връзка (от какъвто и да било тип) няма да е толкова ефективна, ако липсва ангажираност при една от страните. Не си губете времето с някой, който намира време за вас, само когато той самият има нужда от това. Ако човекът отсреща не е готов да направи място в живота си за вас, то тогава би било загуба на време и излишни усилия от ваша страна да се отивате да сторите това за него.

Използват миналото ви срещу вас. Всеки е допускал грешки в някой етап от живота си, но това не дава правото на тези, които знаят за тях, да ги използват срещу вас и да ви манипулират по един или друг начин. Ако някой не осъзнава, че миналото си остава в миналото, и то не бива да направлява нито настоящето, нито бъдещето ви, по-добре ограничете контактите си с него.

Карат ви да се чувствате като в капан. Истинските връзки държат прозорците и вратите широко отворени. Разбира се, това е метафора, но в нея има голяма доза истина. Желанието да допуснете някого в живота си не е нещо, което може да ви бъде наложено външно. Хората са свободни да избират с кого и как да прекарват времето си, както и кога да си тръгнат, ако не се чувстват добре в компанията на някого.

Подценяват вашите способности и омаловажават мечтите ви. Едно от най-големите прегрешения, които може да направите спрямо себе си е, да допуснете друг човек да диктува мечтите и желанията ви и да ви казва какво можете да постигнете. Всеки сам познава собствените си възможности и е наясно с принципите и приоритети, които ръководят живота му. Ето защо, външната намеса е абсолютно недопустима. Като мнение или съвет – да, но не и като основен двигател за това, което правите с живота си.

Лъжат ви непрекъснато. Ако задържите хроничен лъжец в живота си, това ви обрича на вечни колебания. Не се заблуждавайте, че човек, който ви казва само това, което искате да чуете, се опитва да ви предпази. Това не е така, защото корените на всяка лъжа се крият дълбоко в егоизма на хората.

Негативизмът им рефлектира върху вас. Отношението към света е заразно. Ако сте заобиколени само от скептици и песимисти, съвсем скоро и вие ще се превърнете в такива. Ако искате да приемате света такъв, какъвто е, с известна доза оптимизъм, не допускайте негативно настроени хора да се наместват в обкръжението ви.

Завиждат ви за всичко, което сте постигнали. Малко завист не вреди никому, но само когато тя е в рамките на допустимото. Прекомерната завист не ви показва, че някой ви се възхищава, а по-скоро, колко много човекът срещу вас не е доволен от себе си. В подобни ситуации се опитайте да промените възприятията му за него самия, защото в един момент завистта му може да се превърне в желание да ви отнеме това, което имате.

Карат ви да съдите околните. Никой не е идеален. Всяка една оценка обаче, която давате за околните не е реалистична, защото в крайна сметка си остава строго субективна – тя си е лично ваша и няма как да знаете дали наистина отговаря на истината. На всяка цена избягвайте хора, които се опитват да ви настройват негативно спрямо околните и особено тези, които ви карат да съдите или мразите другите без причина.

Искат да ви променят. Най-важното е да посветите времето си на хора, които ви приемат такива, каквито сте. Ние всички се променяме - помъдряваме с годините, някои от възгледите ни претърпяват изменения, но в крайна сметка истинската ни същност си остава непокътната от външните влияния. Обкръжете се с приятели, които ще ценят и силните и слабите ви страни, без да се опитват да ви променят.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички