Как да защитите данните си, ако изгубите лаптопа си


Как да защитите данните си, ако изгубите лаптопа си
Снимка: Thinkstock

2859

В днешно време повечето хора направо се ужасяват от идеята да изгубят лаптопа си, тъй като съхраняват на него огромно количество информация. Gartner наскоро изчисли, че на всеки 53 секунди се губи по един лаптоп. За съжаление никой не е застрахован, че няма да изгуби устройството си. Има обаче някои неща, които можете да направите, за да намалите риска и потенциалните лоши последици от подобна случка. Ето какви са съветите на CIO, цитирани от digital.bg:

1. Създаване на парола с автоматично заключване

Първата стъпка за защита на вашия лаптоп трябва да бъде задаване на парола за защита. Въпреки че това няма да ви предпази от хакери, които могат да премахнат твърдия диск на вашия лаптоп и да получат достъп до данните ви директно, паролата е възпиращо средство срещу злонамерени личности, които имат само няколко минути достъп до лаптопа ви и целта им е да заразят системата със зловреден софтуер например.

2. Криптиране на твърдия диск

Най-лесният начин да си гарантирате, че данните на вашия лаптоп са защитени, е да използвате услуга за пълно дисково криптиране, като например FileVault (Mac OS X) или BitLocker (Windows).

3. Синхронизиране на всички важни файлове

Загубата на вашия лаптоп винаги е неочаквано събитие, а най-голямата загуба често са локално съхранените файлове, от които имате нужда. Ето защо е наложително да синхронизирате всичките си документи и файлове. Това може лесно да се постигне с една от многото облачни услуги като Dropbox, Box и OneDrive.

4. Редовно архивиране на целия ви хард диск

Дори да сте синхронизирали всичките си файлове, пак се налага редовно да правите архив на целия твърд диск. Това ще ви даде допълнително спокойствие, че всичките ви данни са в безопасност, включително инсталиран софтуер, папки, файлове. Освен това архивът съхранява и цялата конфигурация и настройки, което може да ви помогне да се върнете към обичайната си работа много по-бързо. Потребителите на Mac могат да се възползват от услугата на Apple Time Machine, докато Windows потребителите имат повече опции, една от които е Acronis True Image.

5. Оставяне на бележка „моля, върнете ми лаптопа“

Ако загубите по невнимание лаптопа си и той бъде намерен от добронамерени хора, те навярно ще търсят начин да ви върнат устройството. За да ги улесните, може да им оставите информация като адрес на офиса ви, телефонен номер или имейл на скрийнсейвъра или да отпечатате стикер, който да прикрепите отдолу на устройството.

6. Дистанционно проследяване и изтриване на данните

Друго разумно нещо, което може да се направи, е да инсталирате софтуер като Prey или LoJack на устройството си за дистанционно проследяване. Тези програми ви позволяват да следите местоположението на вашето откраднато устройство, да изпращате дистанционно аларма или съобщение или дори да изтриете отдалечено данните от устройството.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички