Колко часа спахте тази нощ?


Колко часа спахте тази нощ?
Снимка: Thinkstock/Guliver

3418

Наспахте ли се снощи? Ако отговорът ви е "не", едва ли сте единствени. Международно проучване на агенция Gallup сочи, че близо 50 на сто от хората страдат от недоспиване. 

Липсата на сън намалява настроението, отслабва паметта и ни пречи да вземаме интелигентни решения по време на работния ден. Ако не получите достатъчно сън, ставате разсеян и неспокоен, защото когато сме уморени, мозъкът засилва усещането за опасност.

Когато пристигнете на работа сънени, всички задачи изглеждат по-сложни и отнемат повече време. Според едно проучване, изпълнението на една задача от сънен човек може да се сравни със състояние на леко опиянение. Липсата на сън не може да се компенсира от получен в някаква форма кофеин. Въпреки че едно кафе може да ви даде тласък, то също така повишава нивото на нервност и ви държи "на границата", намалява способността да си сътрудничим и също така, кафето може да попречи на творческото мислене.

За да работим с най-висока ефективност, телата ни се нуждаят от почивка. Тъй като повечето от нас нямат шанс да спят по до късно сутрин, единственото решение е да си лягаме рано. Защо обаче това не се случва? Има две причини: първо, ние сме толкова заети през деня, че единственото време, което намираме за себе си, е късно вечерта. На второ място, когато сме уморени, имаме по-малко воля и по-трудно за нас е да се насилим да си легнем.

Ако искате сънят ви да е пълноценен, то предлагаме ви да следвате тези няколко съвета, базирани на научни изследвания:

- Определете точно времето, което ви е необходимо за сън, и часа, в който трябва да си легнете, за да си го осигурите.

- Подложете времето си след работа на строг одит. Напишете на един лист това, което правите след работа преди лягане. Може да откриете, че не е необходимо да се отказвате от тези неща, които ви харесват, например гледането на телевизия от 22:30 до 23:00 часа. Просто можете да се откажете от непродуктивни дейности, които изяждат времето ви в по-ранните часове.

- Ще бъде полезно да си създадете приятен ритуал, който да направи оттеглянето в леглото съблазнително решение. Изберете вашият начин - четене, тиха музика, намалена светлина и т.н.

- Експертите смятат за най-добра температурата в помещението, в което спите, в рамките на 16-20 градуса.

- Медитирайте. Така ще намалите нивото на стреса.

- Оставете настрана мобилните устройства поне 30 минути преди лягане.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички