Вземете си почивка от амбициите си


Вземете си почивка от амбициите си
Снимка: iStock/Guliver

3288

Да бъдеш амбициозен е почти синоним на постоянен стрес. Но дори и най-амбициозният човек може да се наложи да направи пауза понякога. В крайна сметка, най-добрите се чувстват „прегрели” доста често. В този момент най-важна е дистанцията, за да може да погледнете с „нови очи” на досегашните си амбиции - може би искате да направите промяна в кариерата или преход към нова житейска роля. Ето кога се налага да си починете от предварителните си планове.

Когато сте „прегрели”

Отдръпването от работа не трябва да означава напълно изключване. Прегряването често може да бъде страничен ефект, когато се фокусирате твърде много върху едно нещо или пък се чувствате, че не отговаряте на вашите собствени очаквания. Ако трябва да се отпуснете, един от начините да пренастроите амбицията си, за да не се превърне във фикс идея, е да развиете кариерата си по други начини. Това може да е чрез работа в екип, участие в общ проект или пък личностно израстване, отделяйки време за упражняване или справяне с ново хоби. Периодичното дистанциране може да ви помогне да оцените къде се намирате в кариерата си и да откриете възможности, които не сте предполагали, че ще са ви интересни или полезни.

Когато искате кариерно преориентиране

Понякога сляпото следване на вашите цели може да ви отведе по път, който не е точно за вас. Ако давате повече от 100% на сегашната си работа и все още се чувствате, сякаш нещо липсва или не ви носи така чаканото удовлетворение, това е знак, че може би не се развивате в правилната посока. Висококвалифицираните хора имат трудности да се отдалечат мислено от настоящето, за да преценят ситуацията. Те се страхуват, че няма да си възвърнат инерцията, която имат в кариерата. Но ако бъдете по-малко амбициозни за кратък период от време, това не означава непременно, че кариерата ви е безвъзвратно изгубено. Отговорете си честно на следните въпроси – защо искам това, наистина ли ще ме направи щастлив, какво ми казва сърцето.

Когато имате дете

В тези случаи на много хора може да им се наложи да се справят с временно преустановяване на амбициите си. Съвсем разбираемо е, че някои жени се тревожат, че ще загубят пари или позиции, ако отсъстват твърде дълго от работа. Това е наистина труден период, защото излизате от „играта”, за да попаднете в един напълно различен свят. Най-важното в случая е да не се опитвате да наваксате и на двата фронта – това просто не работи така. Отдайте се напълно на новата роля в живота си поне за няколко месеца, за да можете с чисто сърце и бодър ум да се върнете там, от където сте спрели в професионално отношение.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички