Бил Гейтс препоръчва да прочетете тези 7 книги


Бил Гейтс препоръчва да прочетете тези 7 книги
Снимка: Getty Images

8224

Остава ли ти време за книги, ако си най-богатият човек на света? Е, Бил Гейтс е запален читател и няма ден, през който да не прочете поне няколко страници. Всяка година той си прави списък с четива, които после оповестява. Вижте кои са книгите, които създателят на Microsoft най-горещо препоръчва.

Вацлав Смил -"Making the Modern World: Materials and Dematerialization"

Това е любимият автор на Гейтс. Пише предимно исторически книги, в които проследява развитието на различни сфери от човешкия живот - например енергетиката. "Making the Modern World: Materials and Dematerialization" е посветена на темата колко суровини и ресурси са нужни на човечеството и колко на практика се използват. Милиардерът е убеден, че идеите на Вацлав Смил ни помагат да намерим разумния баланс и да престанем да унищожаваме околната среда.

Тим Гайтнър - "Stress Test: Reflections on Financial Crises"

Бившият финансов министър на САЩ Тим Гайтнър заемаше този пост в сложните времена на глобалната финансова криза. Самият Гейтс не веднъж се е сблъсквал с кризи в собствената си компания, която по щат е съпоставима с американското финансово министерство (127 хил. и 115 хил. души съответно). Как се управляват гигантски организации в сложни и смутни времена? И как да се спаси цяла една страна? На такива въпроси се опитва да отговори Тимоти Гайтнър в автобиографичната си книга. А Гейтс твърди, че авторът е успял да придаде и човешки черти на чиновника, който няма време за семейството си и страда, но продължава д се сражава с трудностите.

Стивън Пинкър - "The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined"

В тази книга Пинкър развива теорията, че човешката история не е чак толкова печална: хората постепенно стават все по-спокойно и все по-малко агресивни. Гейтс споделя, че този научен труд го е впечатлил силно като човек, който се опитва да гледа на света от позицията на оптимист. В книгата са събрани много доказателства, че ние все по-рядко искаме да се избиваме един друг.

Тома Пикети - „Capital in the Twenty-First Century“

Книгата продължава глобалната дискусия за неравенството. Гейтс заяви преди време, че има съмнения относно някои от позициите на автора, но е съгласен с най-важните му изводи – неравенството е нарастващ проблем и правителствата трябва да играят основна роля в преодоляването му.

Керъл Лумис - "Tap Dancing to Work: Warren Buffett on Practically Everything, 1966-2012"

Журналистът от Fortune Керъл Лумис е събрал подборка от интересни факти и истории за знаменития приятел на Гейтс - Уорън Бъфет. В"Tap Dancing To Work" читателите ще се запознаят отблизо с инвеститора Бъфет. Подходът му към бизнеса не се променя вече половин век и Гейтс съветва в рецензията си към книгата "да влезем в главата" на финансиста.

Елизабет Колберт - "The Sixth Extinction: An Unnatural History"

Книгата е посветена на проблема на измирането на редки животински видове по вина на човечеството и въобще - на техногенния фактор в живата природа. Според учените, в цялата история на планетата Земя е имало пет периода на масово изчезване на животински видове, но Колберт твърди, че ние, хората ще причиним шестото масово унищожение, като при това, то ще бъде предизвикано изкуствено, а не по естествени причини.

Бил Гейтс предлага да се замислим сериозно над тази ситуация и обръща внимание на факта, че дори и тези действия на човечеството, които не застрашават пряко живата природа, могат косвено да й навредят

Рандал Мънроу - „Thing Explainer: Complicated Stuff in Simple Words"

Обяснява как работи всичко - от ракетите, през смартфоните, до американската Конституция, използвайки само 1000 думи - 1000-те най-често ползвани думи в английския език. Според Гейтс това е брилянтна концепция, защото ако не можеш да обясниш нещо по прост начин, ти не разбираш наистина как то работи.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички