Руснаците още произвеждали оборудване за Белене


Руснаците още произвеждали оборудване за Белене
Снимка:

600

България до ден-днешен не е предлагала да се разтрогне договора за производство на оборудване за "Белене". По тази причина част от това оборудване все още продължава да се произвежда.

Това заяви вицепрезидентът на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров, цитиран от руските медии.

Руската компания окачестви като странно заявлението на българското правителство, че не желае да плаща за произведеното оборудване по проекта.

През трите години след 2009 година по-голямата част от оборудването е била физически построена и приета от клиента. Заводите не са предназначени да съхраняват толкова оборудване. Българският клиент може да реши, каквото си иска - да строи или да не строи атомни електроцентрали, посочи Комаров.

Той също така обясни, че основната част от иска, който във вторник "Атомстройекспорт" заведе в парижки Арбитраж срещу НЕК, е за вече изпълнени дейности, включително за произведено оборудване, а не са глоби или санкции.

Проектът за строежа на АЕЦ "Белене" съществува от 2006 година, а всички основни документи са били подписани през 2008 година, включително и документите за започване на производството на оборудването, продължи той.

Изпитвам голямо уважение към нашите клиенти, но когато не ни се заплаща за това, което сме направили - а то е документирано и доказано - смятам, че се поражда една странна ситуация. А когато чета коментарите на някои български управници, че нямат намерение да плащат – това също ми звучи странно, посочи Комаров по време на конференция на Световната ядрена асоциация в Лондон.

"Росатом" обяви, че реакторът, изработен за АЕЦ "Белене", може да бъде използван за бъдещия седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Завеждането на иска срещу българската НЕК не означава, че блокът няма да бъде използван за "Козлодуй", каза той, добавяйки, че оборудването за "Белене" "става" за инсталиране на бъдещия седми блок при наличието на подходящ проект.

Но Комаров отбеляза, че за "Белене" се е предвиждало изграждането на два блока, а реакторът за втори блок е почти готов, а за "Козлодуй" се предвижда само един нов енергоблок.

В края на март правителството на Бойко Борисов взе решение да замрази проекта за АЕЦ "Белене", а вместо него да строи седми блок за "Козлодуй". София изрази готовност да купи вече изработения от "Атомстройекспорт" реактор, който след време ще бъде инсталиран в "Козлодуй".

Ние искаме това оборудване да бъде платено и сме готови още днес да го доставим на клиента. А какво ще прави клиентът с него – ще го сложи в музей или ще го използва в АЕЦ „Козлодуй” – си е негова работа, добави Комаров.

 

 

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички