Brexit засили интереса на инвеститорите към България


Brexit засили интереса на инвеститорите към България
Снимка: Getty Images/Guliver

4268

Увеличава се броят на световниte компании, които проявяват интерес да инвестират в България след решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз (ЕС). Това заяви Михаела Лашова, която ръководи една от големите компании за недвижими имоти, цитирана от БНР.

Експерти отчитат засилен интерес към инвестиции в индустриални площи у нас и то не само в големите градове като столицата и Пловдив. Множество компании отправят поглед и към Плевен, Видин, Монтана и др.

В следствие на резултатите от британския референдум България става все по-атрактивна за закупуване на инвестиционен имот.

„Търсят, за да диференцират риска, искат да инвестират в други държави, за да се противодейства на спада на имотния пазар в Лондон“, обясни Лашова.

Остава обаче проблемът с дефицита на квалифицирани кадри, който стои пред голяма част от чуждестранните инвеститори. Освен това, компаниите трябва да предлагат по-високи заплати и повече социални облаги, ако искат да задържат служителите си дългосрочно.

„Тез компании ще го приемат, защото все пак, в сравнение с другите пазари, ние сме значително по-евтини“, коментира Владимир Гюрджиев, който се занимава с инвестиции в парцели и индустриални площи. Той добави, че добрите макроикономически показатели и политическата стабилност стимулират големи световни компании да гледат на България като на добра дестинация за инвестиции.

Най-сериозен интерес има от страна компании в автомобилния бранш, но все увеличава броят и на представителите на хранително-вкусовата, козметичната и фармацевтичната индустрия, допълва Гюрджиев.

 

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички