Гърция отчита напредък в преговорите с кредиторите и има ликвидност до май


Гърция отчита напредък в преговорите с кредиторите и има ликвидност до май
Снимка: Getty Images/Guliver

5211

Гръцки служители отчитат задоволителен напредък в преговорите за постигане на споразумение с международните кредитори до края на месеца и очакват, че вчерашното решение за прехвърляне на средства от държавните организации и институции към Централната банка ще запаси страната в състояние на платежоспособност до края на май, съобщава Bloomberg.

Новите паричните кешови резерви се оценяват на около 1,5 млрд. евро, заявява за агенцията гръцки източник, запознат с въпроса, който пожелава да остане анонимен. Според него е изключено да има конфискация на пенсионните фондове и на паричните резерви на държавни фирми, защото не е имало нужда от подобна мярка, като само ще бъдат взети средства от местните власти в страната, предаде БНР.

Пренасочването на паричните резерви на гръцките местни власти към Централната банка на страната представлява истински "удар" върху градовете, написа от своя страна в Twitter кметът на Атина Георгиос Каминис.

Страната е изправена пред погасяване на заеми към МВФ за около 1 млрд. евро през първите две седмици на май и въпреки че от август 2014 г.насам Гърция не е получила никакви финансови средства от спасителната програма за общо 240 млрд. евро, правителството няма да пропуснете нито едно от тези предстоящи плащания, съобщава Блумбърг, цитирайки своя неназован официален гръцки източник.

Дискусиите между Гърция и нейните кредитори от еврозоната и Международния валутен фонд имат напредък, посочват гръцките източниц. Въпреки че не се очаква постигане на окончателно споразумение по време на среща в Рига в петък, според гръцките служители е възможно да се насрочи извънредно заседание на Еврогрупата в самия край на април, ако отново бъде отчетено, че напредъкът в преговорите е недостатъчен.

Междувременно в днешно интервю за телевизия Bloomberg Джейсън Фърман, който е председател на Съвета от икономически съветници на американския президент Барак Обама, заяви, че е в интерес на Гърция, на нейните кредитори и на "целият свят" да бъде постигнато в скоро време споразумение. Той също така добави, че американските власти не са убедени от уверенията на европейските властимащи, че ще бъдат овладени страничните негативни ефекти в резултат на евентуално излизане на Гърция от еврозоната.

"Не мисля, че това е експеримент, който искаме да проведем. Ако Гърция и международните институции не могат да намерят общия път в бъдеще, това не би било просто ужасно за Гърция, а наистина би представлявало риск, който глобалната икономика не желае да поеме", посочи Фърман.

Ситуацията в Гърция се отрази негативно на еврото в началото на тази седмица.

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички