Извънредна среща за гръцката криза и митинг за "оставане в Европа"


Извънредна среща за гръцката криза и митинг за "оставане в Европа"
Снимка:

5578

Европейските лидери ще се съберат за извънредна среща в понеделник, за да обсъдят ситуацията на Гърция, след като министрите на финансите на еврозоната вчера не успяха да намерят решение на гръцката криза и евентуалното излизане на държавата от валутния съюз.

"Никакво споразумение още не се вижда на хоризонта. Към момента твърде малко мерки са предложени и оценени като надеждни и сериозни. Следователно преговорите през последните седмици не напреднаха", каза председателят на групата Йерун Дейселблум. По думите му обаче Атина все още има шанс да издейства удължаване на спасителната програма, предаде БНР.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе спешна среща, за да реши дали да увеличи финансирането за гръцките банки, съобщиха европейски източници. Управителите на централните банки в еврозоната ще обсъдят увеличаване на ликвидната помощ за гръцките банки, потвърди източник на " Франс прес".

Междувременно няколко хиляди души се събраха снощи в центъра на гръцката столица Атина, за да изразят своята подкрепа за "оставането на страната в Европа", предаде БГНЕС. Участниците в митинга призоваха правителството да направи всичко за постигане на споразумение с международните кредитори и Гърция да остане в еврозоната. Сред присъстващите имаше депутати от няколко политическия формации, включително и от левицата и от десницата.

Множеството надуваше свирки, с цел да "събуди гръцките граждани" и да осъзнаят опасностите, пред които ще бъдат изправени, ако правителството в Атина не постигне споразумение с международните кредитори и страната напусне еврозоната.

Кабинетът на премиера Алексис Ципрас съобщи, че правителството в момента работи за успеха на срещата на върха в понеделник. Ципрас приветства като позитивен знак поканата на президента на Европейския съвет Доналд Туск към правителствените ръководители от еврозоната да обсъдят гръцкия дълг в понеделник. "Ние искаме окончателните преговори да станат на най-високо политическо ниво и в момента работим за успеха на срещата на върха", съобщиха от кабинета на Ципрас, цитирани от АФП.

Правителството на Ципрас опитва да внесе спокойствие пред лицето на все по-вероятния сценарий за фалит на Гърция на 30 юни. Изявлението дойде часове след провала на срещата на финансовите министри на фона на масово теглене на депозити.

Алексис Ципрас обяви, че дълговата криза на страната му ще намери решение, което ще бъде "основано на зачитането на европейските правила и демокрацията и ще позволи на Гърция да се върне към икономическия растеж във еврозоната".
Същевременно гръцкият финансов министър Янис Варуфакис заяви, че различията с партньорите от еврогрупата се отнасят до разходи в размер на половин процент от брутния вътрешен продукт, но страната му вече е направила „гигантски“ жертви през последните пет години. "Истинската причина за прекъсването на преговорите преди няколко дни беше, че представителите на институциите казаха на нашите делегати, че нямат мандат да преговарят за това конкретно малко разминаване. Освен това те отказаха да обсъждат нашите предложения за размяна на дълг", каза Варуфакис.

По-рано ръководителят на МВФ Кристин Лагард предупреди, че Атина няма да получи отсрочка за издължаването на 1, 6 млрд. евро, които трябва да бъдат платени до 30 юни.

 

Още от ЕС в развитие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички