Спасение на Гърция в последните минути - борбата е безмилостно жестока


Спасение на Гърция в последните минути - борбата е безмилостно жестока
Снимка: Gettyimages

2777

Френският финансов министър Мишел Сапен заяви днес по радио Info, че би било пълна катастрофа за Гърция, ако Атина напусне еврозоната. Той обаче подчерта, че Франция ще направи всички необходимо, за да бъде постигнато споразумение, което да предотврати този негативен сценарий. 

"Ще се борим до самия край, за да постигнем споразумение с Гърция", обеща френският финансов министър преди стартиращото ключово заседание на Еврогрупата с една основна тема - намиране на решение на гръцката дългова криза чрез опит за постигане на компромис между гръцките власти и техните кредитори от ЕС и МВФ, предаде БНР. 

Междувременно канцлерът на Германия Ангела Меркел каза, че все още има възможност Гърция да успее да постигне споразумение с международните кредитори от ЕС, МВФ и ЕЦБ.

"Германия полага всички усилия Гърция да остане член на еврозоната", заяви тя пред Бундестага, цитирана от "Би Би Си". "Аз все още имам надежда. Където има воля, има и начин. Ако политическите лидери на Гърция покажат такава воля, все още има възможност за постигане на споразумение", заяви Меркел.

"Гърция се превърна през последните пет години в пример за нашата солидарност", заяви ръководителката на правителството, но подчерта, че тази солидарност е свързана с тяхната собствена отговорност.

Меркел обаче добави, че Атина трябва да предприеме решителни реформи. "Ако отговорните лица в Гърция могат да покажат воля, все още е възможно постигане на споразумение с трите международни институции", заяви германският канцлер.

Гърция има две седмици за постигане на сделка за дълга си или ще се изправи пред фалит заради 1,6 млрд. евро, които дължи на МВФ. Страната вече забави плащането на 300 млн. евро, които обеща да ги възстанови на МВФ до 30 юни. 

Главният преговарящ на Гърция и заместник-министър на външните работи Евклид Цакалотос заяви пред радио "Би Би Си", че всяка програма трябва да бъде икономически изпълнима, предаде БГНЕС. "Преди няколко седмици ние представихме нашите идеи, които си мислехме, че ще бъдат обща основа за преговори. Ние бяхме с компромисно настроение, защото предложихме идеи, които бяха много близки до техните", каза той. 

"Можем да правим бъдещи компромиси, можем да търсим допирни точки, но крайният продукт от реформите, бъдещото финансиране и инвестиционната програма, трябва да бъде икономически осъществим", заяви министърът. Той отбеляза, че страната трябва да бъде в състояние да спазва фискалните си обещания. 

По-рано гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че страната има "политически и морален дълг" да постигне споразумение с кредиторите за дълговата криза. Но той смята, че на днешната среща на финансовите министри е малко вероятно да се вземе решение. 

В замяна на по-голямо финансиране, кредитори искат още реформи от Гърция. Управляващата партия СИРИЗА обаче се съпротивлява на тези изисквания, а нарастват разговорите за безизходицата и страховете, че Гърция може да фалира. 

Вчера Централната банка на Гърция предупреди, че страната може да тръгне по "болезнения курс" към излизането от еврозоната и от ЕС. Тя също предупреди, че забавянето на икономическия растеж на страната ще се ускори без сделка. Банката посочи, че около 30 млрд. евро са били изтеглени от гръцките банкови депозити в периода между октомври и април.

Кризисен план вече се обсъжда, призна ресорният еврокомисар Валдис Домбровскис. "Страните членки разбираемо са изнервени, защото в края на юни изтича спасителната програма и се обсъждат някои недотам благоприятни сценарии. Това, разбира се, не е нашата цел", каза той.

Според ръководителя на германската национална банка Бундесбанк Йенс Вайдман еврото няма да се срине, ако Гърция напусне еврозоната.

Отражение за България

"Няма сериозен риск за България, ако Гърция фалира". Това заяви в ефира на bTV икономистът Владимир Каролев. "Гръцката икономика е към 2% от икономиката на ЕС, което е като статистическа грешка от гледна точка на европейската икономика", коментира той. Каролев коментира, че южната ни съседка е в криза от 2009 г., а българският износ за Гърция дори се увеличава. "Сериозен риск няма. И да фалира гръцката държава, това въобще няма да се отрази на гръцките банки, които са в България, по-скоро на техните поделения. Те са български юридически лица", каза икономистът.

"В България няма гръцки банки, има български банки, които се надзирават от българския банков надзор, който от поне 3 години е изключително стриктен по отношение на тях”, посочи също и финансистът Емил Хърсев.

Според Каролев сега няма да има отписване на дълг на Гърция. "Виковете на премиера Алексис Ципрас и на финансовия минисър за солидарност са много цинични, защото по-голяма солидарност от тази, която е оказал ЕС на Гърция не може да има. Бяха им отписани над 100 млрд. евро, а останалите бяха разсрочени. Солидарността е факт и гърците трябва да разберат, че след като близо 15 години живееха на широка нога, трябва да си платят”, каза икономистът.

 

 

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички