10 изблика на гениалната премиерска мисъл през 2015


10 изблика на гениалната премиерска мисъл през 2015
Снимка: БГНЕС

3001

"Трима папи са ме галили по главата" и "две каки си говорят” – това бяха само малка част от купищата запомнящи се цитати на българския премиер Бойко Борисов през тази година.

Както добре знаем, Борисов доста често говори каквото му дойде на момента в главата. За мнозина това е признак на неособено пълна глава, но пък е факт, че премиерът изрича незабравими думи – такива, които носят много поука. Вярно, че поуката обикновено е какво да не правим, когато го чуем, но и това си е житейски урок.

И така – сайтът Actualno.com представя най-запомнящите се реплики на Борисов извън първите две, с които започнахме. Не смеем да ги подредим от 1 до 10, защото кой ли ще дръзне да мери премиерската „гениалност” – затова са подредени по хронологичен ред.

11 февруари: "Иванов, Вучков, с какво бихте запознали колегите си по делото „Червеи”, че ще ви питам и за „Кадаиф".

Репликата е изречена по време на заседание на правителството и е подкана към тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков и тогавашния правосъден министър Христо Иванов да хвърлят повече светлина по скандала с подслушване от страна на ДАНС на МВР. Не стана ясно какво е обядвал и вечерял премиерът.

13 февруари: "Гледам долу къщата в Банкя, ама няма парашут. Кръжахме като щъркел със счупено крило".

Борисов разказва какво е изпитал, след като правителственият „Фалкон” не можа да затвори колесника си - без да влиза в уточнение дали кафяво-жълтото му е станало любим цветен нюанс. При това този инцидент не беше единственият такъв с машината през тази година. Един от другите случаи – на 29 ноември, беше свързан със силен вятър. Тогава Борисов поостроумничи в Брюксел: "Е, парашут нямам, защото за Севда (бел. ред. – Севдалина Арнаудова, началникът на политическия кабинет на Министерския съвет) не можем да намерим".

6 март: "Който ме познава, знае че съм неуправляем".

Борисов реагира на оставката на Веселин Вучков заради нежеланието да бъдат уволнени бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и бившия председател на ДАНС Владимир Писанчев. След оставката на Вучков двамата си тръгнаха, а в парламента Борисов се изцепи: "Единствената ми грижа беше тази част от залата (бел. ред. – Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ) да бъде спокойна, че няма ченгеджийски номера – лиана, маймуни, галерии".

16 март: "Ако се появят много бебета заради бедствията, ще ви гасим тока за по седмица".

Министър-председателят намери решение на демографската криза в разгара на снежните бедствия в Родопите, които отрязаха стотици хора и ги оставиха в първобитни условия на живот.

31 март: "Аз, понеже имам големи гърди, само за кърменето в мола не ме е питал някой".

Борисов намери как да се измъкне от въпроса относно срещата си с Цветан Василев точно преди фалита на КТБ.

31 март: "Всеки като дойде в Банкя, все едно е цунал папата по ...".

Ето я всъщност първата „папска серия” в Борисовата папска елегия. Тя беше продължение на темата „КТБ” и контакта на лидера на ГЕРБ с Цветан Василев.

11 май: "Няма заплата, която да ме удовлетвори за работата, която върша".

Думи, които се отнасят за огромното мнозинство българи.

15 юли: "Съседът ми има едни пуйки, и журналистите така – прлю, прлю, прлю"

Изпъчващият пред всяко микрофонче големите си гърди премиер не иска да говори повече за съдебната реформа – още преди партията му да я провали.

21 август: "Което куче ме е залаяло, все е побесняло".

Борисов разсъждава как така пусна Мая Манолова да стане омбудсман. Изводът – бил добър по душа. Як си сине, ама си будала, казвал бащата на премиера (бел. ред. – съветваме повече хора да се сетят за тази мъдрост на бащата на Борисов като ходят да гласуват).

25 септември: "Нямаше българин да отиде и да се върне от морето без разстройство – сега се връща водата, бистра като сълза".

Само една от многото генетични хиперболи за живота в България, изстреляни от Борисов на тази паметна дата. Ето и още: "Явно българинът е много богат, затова има задръствания по магистралите"; "Професионалист съм в тениса, изкарвам пари... Залагаме пари, на сладоледи играем, на пилета, на таратори, на доматен сок, на по 5-10 лева - да ти ги направят на фунийка, да ти ги сложат на ракетата". Въобще поуките от кафявата картина от Лозенец през това лято бяха претворени в думи.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички