Най-големите шефски провали през 2015


Най-големите шефски провали през 2015
Снимка:

3287

Да бъдеш шеф на компания не е просто престижна работа, а и огромна отговорност. Следните няколко изпълнителни директори (и бивши такива) обаче явно не са го осъзнали. Затова и с право попадат в класацията на най-провалените началници на 2015.

Мартин Винтеркорн, бивш изпълнителен директор на Volkswagen

През септември стана ясно, че най-големият автопроизводител в света е слагал таен софтуер в дизеловите си автомобили, който манипулира тестовете за вредни емисии. Впоследствие компанията призна, че 11 млн. коли са оборудвани с такъв софтуер. Когато подаде оставка на 23 септември, Винтеркорн пое отговорност, но не призна някаква персонална вина. Германските власти водят разследване за това дали Винтеркорн и други ръководители от VW са извършили измама във връзка със сканадала с емисиите.

Мартин Шкрели (на водещата снимка), бивш главен изпълнителен директор на Turing Pharmaceuticals

През септември 32-годишният бивш хеджфонд мениджър, който основава Turing по-рано през годината, стана поредния пример за корпоративна алчност, след като вдигна цената на съществуващото от десетилетия и потенциално животоспасяващо лекарство Daraprim - от 13,50 долара за таблетка до 750 долара. На 17 декември срещу Шкрели бяха повдигнати обвинения за измама с ценни книжа в двата хеджфона, които той ръководеше и в Retrophin, компания, която изкупуваше стари лекарства и вдигаше цените им. Retrophin, която свали Шкрели от поста главен изпълнителен директор през 2014 г., е завела дело срещу него за финансови злоупотреби. Шкрели подади оставка като главен изпълнителен директор на Turing на 18 декември. Вчера той бе уволнен и от фармацевтичната компания KaloBios.

Мария дас Грасас Силва Фостър, бивш главен изпълнителен директор на Petrobras

През февруари Фостър, която прекарва детството си във фавела в Рио де Жанейро, напусна поста главен изпълнителен директор на Petrobras след 30 години работа в петролния гигант. Прокуратурата в Бразилия твърди, че от 2004 г. насам някои от най-големите строителни компании в страната са плащали сериозни подкупи срещу получаването на поръчки на стойност 23 млрд. долара от Petrobras. Според властите компаниите са се договаряли да вдигат цените, докато в същото време са връщали пари на високопоставени служители на Petrobras и на политици. Фостър не бе замесена в скандала, но акционерите изгубиха вяра в ръководните й способности, тъй като той навреди сериозно на бразилската икономика.

Елизабет Холмс, главен изпълнителен директор на Theranos


На фона на нарастващия брой въпроси за ефективността на бързите и безболезнени кръвни тестове, разработени от нейната компания, Холмс, която е вторият най-млад милиардер в света след Марк Закърбърг, заявява, че тези твърдения са дело на конкуренти и недоволни бивши служители и доставчици. От Theranos също така твърдят, че някои журналисти са пристрастни, когато отразяват дейността на компанията. Въпреки твърденията, че ще може да прави над 200 различни теста със своя метод, компанията в момента не предлага дори и един такъв тест на потребителите. За много от останалите си тестове компанията призна, че използва традиционни проби кръв, изтеглени с игла.

Майкъл Пиърсън, главен изпълнителен директор на Valeant

Акциите на фармацевтичната компания поевтиняха от 262 долара през август до 70 долара през ноември, а Пиърсън, който стана главен изпълнителен директор през 2010 г., вече не е милиардер. Той има голям дял в компания, който не може да продаде до 2017 г. Стратегията на Пиърсън бе да се откаже от развойната дейност, да придобива фармацевтични компании и да вдига цените на лекарствата им. Тя обаче в крайна сметка доведе до обезценяване на акциите на Valeant, след като практиката й бе разкритикувана, а компанията бе обвинена, че реализира фалшиви продажби и нарочно изпраща по-големи количества лекарства на дистрибуторите, отколкото могат да продадат.

Мариса Майер, главен изпълнителен директор на Yahoo


Въпреки че 20-годишната компания беше в лоша форма и преди Майер да поеме управлението през 2012 г., в момента пазарната стойност на основния бизнес на Yahoo е на практика под нулата. Водещи ръководители в компанията продължават да напускат, а Майер не успява да намери необходимите за прогрес заместници. През януари тя уволни Енрике де Кастро от поста главен оперативен директор, след като го бе назначила само 15 месеца преди това. Де Кастро е получил 109 млн. долара под формата на заплата и обезщетения. Майер похарчи 3 млрд. долара за придобивания, но само това на Tumblr имаше някакъв успех. Тя подмина други компании, които щяха да бъдат много по-доходоносни, като Snapchat или Netflix, преди стойността им да скочи.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички