Невероятният живот на Ноч, създателя на Minecraft


Невероятният живот на Ноч, създателя на Minecraft
Снимка:

16057

Когато Маркъс Персон или Ноч, както е познат в света на видео игрите, създава Minecraft през 2009 г., изобщо не си представя до каква степен това ще промени живота му. Играта, в която могат да се строят конструкции, подобни на тези от Lego, но в дигитална среда, е изтеглена повече от 100 милиона пъти. Кой обаче е човекът зад нея?

Персон е роден на 1 юни 1979 г. в Едсбин, Швеция. Сам се научава да програмира и е нает във фирма за уебдизайн, когато е само на 18 години. 

Създава Minecraft за седмица през 2009, което обяснява първоначалния доста елементарен облик на играта. „Просто исках да направа нещо, което ще ми донесе достатъчно пари, за да създам друга игра“, казва Ноч пред Rolling Stone. Постепенно започват да се добавят нови функции и графиките да се подобряват.

Minecraft става огромен хит още преди да бъде пусната изцяло. През септември 2010 г. Персон и най-добрият му приятел Джейкъб Порсър основават компания за видео игри, наречена Mojang. Днес над 100 милиона души по света са изтеглили и играят Minecraft.

Самият Ноч предаде управлението на компанията на Йенс Боргенстен през 2011, като заяви, че предпочита да се занимава с програмиране, вместо с ръководна длъжност. През септември 2014 г. Microsoft плати изумителните 2,5 млрд. долара, за да придобие Mojang. За ден Ноч се превърна в милиардер. Той окончателно напусна фирмата си, но все още я консултира по въпроси около дизайна на играта.

За какво харчи състоянието си Ноч? Програмистът определено си пада по лукса. Преди няколко месеца се сдоби с огромно имение в Бевърли Хилс, за което плати 70 млн. долара. Според слуховете е победил Бионсе и Джей Зи в наддаването за имота.

Персон е известен с това, че прави легендарни партита. Фен е на електронната и на хаус музиката. Често кани на купоните си известни ди джеи като Avici, Deadmau5, Skrillex, а те са посещавани и от много знаменитости, сред които Селена Гомез. През юни 2014 пък плати 46 300 долара за рядко копие на албума на музиканта Aphex Twin.

Ноч притежава и частен самолет. През 2013 г. заведе целия екип на компанията си в Монако, където всички се забавлявали, карайки Ферари-та и танцувайки на яхти. Негов е и най-скъпият апартамент в Стокхолм, струващ 4 млн.долара.

Все пак техгеният не мисли само за себе си. Каузата, която му е близка на сърцето, е свободата на словото и той дарява хиляди долара годишно на фондации, които се борят за нея.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички