Централните банки по света остават плахи при повишаването на лихвите


Централните банки по света остават плахи при повишаването на лихвите
Снимка: Thinkstock/Guliver

2210

Лихвите ще се задържат ниски, а икономиката на еврозоната е в по-добро състояние, отколкото се смята. Това са част от изводите в анализа на Райфайзен Рисърч за четвъртото тримесечие на 2016 г.

“Още от фалита на Лемън Брадърс през 2008 г. централните банки оперират в кризисен режим, като непрекъснато подчертават рисковете от прекалено бързото отдръпване от ултраекспанзивната парична политика. Това се дължи основно на факта, че участието на централните банки е осезаемо по-широко през последните години: освен стабилна ценова политика и стабилност на финансовия сектор, във фокуса им все по-силно навлизат растежа и заетостта. Някои от поставените цели изискват употребата на повече и понякога дори „екзотични“ инструменти, които от своя страна трябва да бъдат прилагани умело. В допълнение, поставените цели за ниво на инфлацията от 2% вече не се считат за горна граница, а по-скоро се приемат като средна стойност. В такава сложна среда централните банки по света реагират по-късно и по-рядко, което води до „плах“ модел на повишаване на лихвените нива. Федералният резерв на САЩ (ФЕД) дава ярък пример за подобна тенденция през последните няколко тримесечия, като вече видимо отлага повишаване на лихвените проценти,“ коментира главният анализатор на Райфайзен Рисърч Петер Брециншек.

Повишаване на лихвените нива в САЩ се очаква чак през декември, последвано от период на преоценка, който ще съвпадне със следващо повишение в средата на 2017 г. От другата страна на Атлантика се очаква Европейската цeнтрална банка (ЕЦБ) да обяви удължаване на програмата за изкупуване на облигации или т.нар. количествено облекчаване до декември. Спад в обемите най-вероятно ще започне да се наблюдава през втората половина на 2017 г. Поради тези фактори преди втората половина на 2018 г. не се очаква промяна в лихвените нива в еврозоната.

Влияние върху валутните пазари

Предпазливата лихвена политика в САЩ даде възможност на еврото да поеме дъх. Различните тенденции, които следват ФЕД и ЕЦБ, би трябвало да окажат подкрепа на щатския долар. След силното си завръщане, очакванията са, че през идните месеци руската рубла ще остане стабилна спрямо щатския долар, а по-слабото представяне на еврото спрямо долара ще окаже положително влияние на съотношението на рубла/ евро. В същото време, голямата зависимост на рублата от цената на петрола се запазва. Съотношението EUR/CHF се очаква да бъде на ниво 1.10 – без да има големи флуктоации. За британския паунд ще продължи да съществува риска от обезценка и през 2017 г. Валутите на страните от Централна и Източна Европа остават стабилни спрямо еврото, като само при полската злота има движения поради политически причини.

Влияние върху капиталовите пазари

Поради продължаващата глобална среда на висока ликвидност, осигурявана от централните банки и поради дори номинално отрицателните нива на паричните пазари, за следващите три тримесечия анализаторите са по-оптимистични и виждат перспективи в по-рисковите класове активи като корпоративните облигации и акциите. Все пак те се фокусират повече върху Европа и Япония, а не върху САЩ. Десетгодишните книжа имат ограничен потенциал за ръст на доходността и поради това очакванията за предстоящите 12 месеца бяха значително ревизирани. Страните от Централна и Източна Европа се възползват от високата ликвидност, както от гледна точка на акциите, така и от гледна точка на облигациите. Въпреки това, през следващите 12 месеца, доходността на десетгодишните държавни ценни книжа би трябвало малко да се повиши. В противовес на това, Русия и Турция предлагат относително по-висок купон и изглеждат по-атрактивни.

Цените на петрола остават стабилни

Цените на петрола се очаква да останат стабилни до началото на 2017 г. на нива 45-50 долара за барел сорт Брент, което означава и по-висока инфлация през четвъртото тримесечие. За цялата 2017 г. цената на петрола може да се повиши до средно 55 долара на барел, само ако през втората половина на 2016 г. се намали значително настоящото презапасяване с петрол и Саудитска Арабия не увеличи допълнително доставките си.

Сигурна перспектива за ЦЕ и ЮИЕ

Очевидно, пренасищането с ликвидност оказва своето влияние върху Централна и Източна Европа. Въпреки че, растежът не се дължи основно на паричната политика, монетарната експанзия в страни като Унгария и Румъния оказва положително влияние върху добрата бизнес среда. Ултра експанзивната позиция на ЕЦБ допринася за по-голяма свобода на действие и за политиката на ниски лихви в голяма част от ЦЕ и ЮИЕ. Исторически ниските лихвени проценти на паричния пазар и отчасти на капиталовия пазар са възможни, защото динамиката в цените в региона намалява. Независимо от това, низходящата спирала на цените, която продължава от 2014 г. не оказва влияние върху растежа на заплатите, които номинално растат средногодишно с 4% (дори в Унгария значително повече). Предвид, забележителният ръст на заетостта и в същото време значителното намаляване на нивата на безработица, индивидуалното потребление остава основният двигател на растежа в региона на ЦЕ и ЮИЕ.

Перспективата за растеж на БВП в ЦЕ през 2016 остава стабилна на 3%, докато очакванията за региона на ЮИЕ се повишават с 0.8 п.п. до 4%. Прогнозите за растежа на БВП в Хърватия (2.3%), България (3.0%) и Румъния (5.2%) сега изглеждат значително по-добре от последното тримесечие. За 2017 г. Райфайзен Рисърч в момента предвижда стабилен растеж от 3.3% за ЦЕ и ЮИЕ.

В Русия и Украйна продължава постепенното икономическо възстановяване. „Продължаваме да очакваме руската икономика да се свие през 2016 г. с 0.5% и очакваме ръст от 1% през следващата година. За Украйна намалихме прогнозата си до 1% за 2016 г., но все още предвиждаме 2% за 2017 г. Беларус значително страда от слабото търсене от Русия, което ни кара да коригираме изчисленията ни за 2016 г. от минус 2.0% на минус 3.0% и от 1.0% на 0% през 2017 г.“, коментира Брециншек за развитието в региона на Източна Европа.

Икономиката в еврозоната е в по-добро състояние от репутацията й

“Парадоксалното е, че настроенията в Европа са по-лоши от това, което показват данните за ръст,” обобщи Брециншек икономическата прогноза за еврозоната. Въпреки че постоянно се съобщава за икономически проблеми, данните на годишна база в Европа са доста приемливи. Въпреки Brexit, който изглежда официално да се проточи още по-далеч в бъдещето, въздействието извън Обединеното кралство до момента е управляемо. За 2016 г. се очаква ръст от 1.6% в еврозоната, който ще е подкрепен основно от силни вътрешни фактори. Също така през втората половина на 2016 г. се очаква САЩ да ускорят растежа си, което ще донесе на еврозоната растеж от 2.4% през 2017 г.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.80244
 • GBP
  1
  2.32063
 • JPY
  100
  1.18091
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички