Да ограбиш банка всъщност било неизгодно


Да ограбиш банка всъщност било неизгодно
Снимка:

1666

Сигурно и вие сте се изкушавали, поглеждайки месечните си сметки, да ограбите банка?

Добре, че така и не сте се престрашили – не само защото подобно действие е незаконно и неморално. Професор Бари Рейли от Универститета в Съсекс и Нийл Рикман и Робърт Уит от Университета в Съри предупреждават, че да се правиш на Бони и Клайд просто не си струва от чисто икономическа гледна точка.

Изследването на учените, представено от британското издание Икономист, заключава, че възвращаемостта от един средностатистически банков обир е приблизително 12,706 паунда, или 19,700 долара на човек.

Може и да ви звучи като стабилна сума, но няма да ви осигури безоблачни старини в луксозна обстановка. Нещо повече – средната годишна заплата на работещите англичани е около 26 хиляди паунда – тоест, за да стигне средното ниво на честните труженици, банковият обирджия трябва да предприеме поне две успешни акции годишно. Ако алчността надделее и рискува да надене чорапа, да речем, четири пъти, рискът да бъде заловен нараства експоненциално.

Така че – банковите обири като занаят не предоставят особено привлекателни перспективи. Този факт, изглежда, е известен и на престъпниците.

Учените изтъкват един изненадващ факт: само един от хиляда банкови клона става жертва на обир годишно, и загубите в парично изражение са толкова минимални, че за финансовите институции това е като ухапване от комар.

Те се безпокоят много повече от публичността на подобни престъпления и от евентуалната опасност да загубят доверието на клиентите си. Да на говорим, че едва една трета от криминалните акции се оказват успешни, а печалбите са под въпрос - в САЩ например обирджията може да се надява на дори по-малко средства, отколкото в Обединеното кралство – едва твърде скромните 4,330 долара.

Ако все пак сте решен да ограбите банка, икономистите дават три съвета, с които да подобрите възвращаемостта си.

Първо – колкото по-голяма е шайката, толкова по-висока е и печалбата. Всеки допълнителен член носи средно по 9,033.20 паунда. Това е така, защото експертите в занаята работят в екип и разпределят задачите си.

Второ – използването на оръжие вдига печалбата със средно 10,300.50 паунда. Имайте предвид обаче, че в такъв случай, ако се провалите, ви чака и много по-тежка присъда.

Трето – стойте далеч от банковите клонове, които за по-малко от секунда могат да пуснат охранителните метални прегради, които защитават парите и персонала.

И последно – преди да се отдадете на престъпна кариера, учете икономометрия. Статистиката помага във всеки вид кариера.

 

  • Етикети:

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички