Ердоган: Чакат ни проблеми, ако не реформираме централната банка


Ердоган: Чакат ни проблеми, ако не реформираме централната банка
Снимка: Getty images/Guliver

2310

Бившият вече директор на централната банка Мурат Четинкая, лично взетите от него решения и действия му накараха Турция да плати високи цени и затова той бе отстранен от длъжност, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган пред журналисти късно вчера.

"Неговите решения станаха непоносими. Виждайки всичко това, ние оценихме ситуацията и решихме, че е необходима промяна", добави той. "Разбира се, централната банка е особено важна за финансите. Ако не успеем да реформираме банката, можем да преживеем сериозни трудности. Ето защо наблягаме на реформата и настояваме за важността на финансовата стабилност", каза Ердоган, цитиран от „Сабах“ и БГНЕС.

Два правителствени източника заявиха по-рано, че различията между правителството и директора за провеждането на паричната политика са се задълбочили през последните няколко месеца.

Ердоган нееднократно се обяви против високите лихвени проценти и призова лихвите да бъдат намалени в опит да се стимулира растежът и да се съживи икономиката на страната, която се свлече в рецесия по-рано тази година.

Основният лихвен процент в Турция е 24%, след като банката под управление на Четинкая направи агресивен курс от 625 базисни точки миналия септември след валутната криза през август. Турската икономика се сви за второ поредно тримесечие в началото на 2019 г. като валутната криза и рязкото покачване на инфлацията и лихвените проценти се отразиха силно на общата продукция.

Турската лира се понижи с 10% тази година. Анализаторите очакват централната банка да облекчи паричната политика на предстояща среща на 25 юли, ако лирата не бъде засегната този месец от заплахата от американски санкции за закупуването от Турция на руската система за противоракетна отбрана С-400.

Инфлацията се понижи до 15,72% през юни от 18,71% през май, показва официалната статистика, като най-ниската ставка за почти година след удара от над 25% през октомври.

Ердоган отговори и на въпрос на журналист относно бившия премиер Ахмет Давутоглу, бившия президент Абдула Гюл и бившия вицепремиер Али Бабаджан, бившите спътници на Ердоган, които сега са на път да сформират две различни политически партии.

Когато репортерът попита дали Ердоган чувства обида към тях, президентът отговори с контравъпрос: "Разбира се, на кой друг трябва да се чувствам обиден, освен на тези тримата?"

Той припомни също, че тримата политици не подкрепиха управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) по време на президентските и местните избори.

Ердоган каза, че е попитал Бабаджан дали ще сформира нова политическа партия и той е отговорил, че не възнамерява веднага да направи това, но че той и неговата група "работят като платформа".

Президентът също така посочи, че в миналото отлюспванията от управляващата партия ПСР не са били успешни.

Турската политика често е свидетел на формирането на нови политически партии, които не или успяват да привлекат привърженици, или оставят следа в политиката.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички