Панама ще санкционира държави и организации, които я наричат "данъчен рай"


Панама ще санкционира държави и организации, които я наричат "данъчен рай"
Снимка:

2350

Панамският парламент одобри във вторник законопроект за прилагане на мерки срещу страни, които я сочат като „данъчен рай”.

Мерките - митнически, данъчни или имиграционни – са насочени срещу страни или международни организации, които обвиняват Панама, че улеснява укриването на данъци, или които вредят на търговските й интереси, предаде AFP.

Инициативата, подкрепена от правителството на президента Хуан Карлос Варела, бе единодушно одобрена на трето четене в парламента, където мнозинство имат дясноцентристите, и то във вида, в който бе предложена от вносителите.

Според този проект, "ответни мерки могат да се прилагат за държави, международни организации" или "всеки, който причинява щети на Република Панама", обяви в понеделник Адолфо Валдерама от парламентарното мнозинство. Все пак той каза, че "политиката на страната е да не се стига до тези крайности”. "В деня, в който ще трябва да се прилага този закон, това ще бъде едно от най-трудните решения за панамското правителство", добави депутатът.

Проектът бе внесен, след като Франция включи Панама в списъка на данъчните убежища, и след това митнически спор противопостави страната на съседа й - Колумбия.

Законопроектът, който трябва да бъде ратифициран от президента, има за цел и да накаже страни, които застрашават икономическите и търговските интереси на Панама.

С тази законодателна подкрепа, панамското правителството ще може да предприема данъчни и митнически действия срещу дружества или чуждестранни продукти, както и да прилага миграционни ограничения по отношение на гражданите на такива страни. Освен това правителството ще може да вдига данъците върху паричните преводи към тези страни, и да направи труден достъпа до публични търгове в Панама за компании от такива страни.

Страната е сочена за данъчен рай, образ, който бе подсилен след публикуването на Panama Papers ("Панамските документи”) – така бе наречено изтичането на информация, която разкри как панамска адвокатска кантора създава офшорни компании по света, в някои случаи, за да се улеснят данъчните измами или незаконната търговия.

След избухването на скандала, властите в Панама бяха подложени на тежки критики от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за това, че не е реагирала достатъчно срещу укриването на данъци. Според депутата Адолфо Валдерама ОИСР също може да стане обект на санкции.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички