Преговорите между Гърция и кредиторите на пауза за седмица


Преговорите между Гърция и кредиторите на пауза за седмица
Снимка: Getty Images/Guliver

1606

Гърция и международните кредитори прекъснаха преговорите за една седмица до 18 април. Това съобщи гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос, цитиран от ТАСС.

"Ние прекъснахме преговорите, за да могат представителите на кредиторите и правителството да присъстват на пролетната сесия на Международния валутен фонд (МВФ), която ще се проведе във Вашингтон между 15-17 април”, обяви министърът.

„Въпреки че има напредък по основните въпроси, решаването, на които ще доведе до споразумение, има много малки въпроси, за които досега не е оставало време”, заяви Цакалотос, като изрази увереност, че Гърция ще успее да се договори с кредиторите си преди срещата на Еврогрупата на 22 април.

В същото време министърът на труда и социалната политика на Гърция Йоргос Катрунгалос не е толкова оптимистичен. "Не бих казал, че с кредиторите приближихме позициите си по най-сложните въпроси”, заяви той.

Гръцкото правителство води преговори с представители на Четворката от кредитори, за да завърши първата оценка за изпълнението на задълженията ѝ в рамките на третия спасителен заем за Атина.

Основните въпроси, които трябва да се съгласува са проблемите с данъчното облагане, пенсионната реформа и реформата в социалното осигуряване, както и лошите кредити на гръцките банки. Положителна оценка ще позволи на Гърция да получи парите, необходими ѝ за обслужване на дълга. Най-безкомпромисна по въпросните мерки за строги икономии е позицията на МВФ.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички