Румънският премиер не ползва банки, защото го таксували и му вземали парите


Румънският премиер не ползва банки, защото го таксували и му вземали парите
Снимка: iStock/Guliver

2773

Напълно неочаквано министър-председателят на Румъния Михай Тудосе буквално срина репутацията на банките като средство за разплащане, след като отказа да получава възнаграждението си по банков път, информира в. "Сега". Той обяви гледната си точка по време на телевизионно интервю, отговаряйки на въпрос защо няма пари в банкова сметка.

"Нямам пари, които да държа в банка, заплатата са всичките ми пари. Отказах да получавам заплатата си по сметка с банкова карта, защото не мисля, че си струва да плащам на банката по два цента всеки път, когато ползвам картата. Не искам да давам тези пари, не смятам, че си струва", каза Тудосе.

"Имах банкова сметка с малка сума във валута - 500 долара. След около две години от банката ми се обадиха да ми кажат, че вече не разполагам с парите и че дори трябва да им платя допълнително 50 долара. Всъщност комисионните бяха глътнали парите ми", даде пример румънският министър-председател защо не обича банките.

Премиерът посъветва румънците да влагат спестяванията си в "сериозни" банки, които са на печалба. "Има сериозни банки, които уважават Румъния, има и банки, които се опитват да надхитрят държавата...Ако са на печалба, значи парите ни са сигурни, нали така?", заяви премиерът.

В началото на миналата седмица Тудосе се закани, че ще публикува списък на банките в Румъния, които не декларират печалба, за да знаят хората кои банки са несигурни. Много местни банки не са плащали данък печалба през последните години заради високи загуби, които отчели през последните години, писа Romania Insider. Румънската национална банка веднага излезе със съобщение, че "няма причини за тревога за сигурността на депозитите на населението и на фирмите в банките в Румъния".

Банкови проблеми?

Руската централна банка (РЦБ) съобщи вече, че ще служи като най-голям инвеститор за оздравяването на най-голямата частна банка в страната - "Откритие". Собствениците на банка "Откритие" ще могат да запазят 25% от банката, ако РЦБ не открие "дупка" в капитала, заяви пред журналисти първият заместник-председател на РЦБ Дмитрий Тулин.

През последните седмици "Откритие" се бореше с бягството на инвеститори на фона на слухове, че има потенциални проблеми с ликвидностите, съобщи ТАСС. Към месец август банка "Откритие" е на 8-о място в Русия по активи, а към юли - най-голямата частна кредитна организация в страната, изпреварвайки "Алфа банк".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички