Скоро терминът “развиващите се пазари“ може да остане само в историята


Скоро терминът “развиващите се пазари“ може да остане само в историята
Снимка: iStock/Guliver

5242

Нова абревиатура ще означава страните, обединявани досега от термина „развиващи се пазари“.

Наименованието „развиващи се страни“ понякога се критикува от страна на инвеститорите, защото страните, влизащи в тази група, имат малко общи неща помежду си. Периодично икономисти и инвеститори предлагат абревиатури, обединяващи страните според определени характеристики. Именно в тази насока нов опит прави компанията Absolute Strategy Research (ASR), която предлага да се използва ново съкращение за страните, чиито пазари зависят прекалено силно от цените на суровините. Новата абревиатура CARBNS (КАРБНС) ще обединява страните Канада, Колумбия, Австралия, Русия, Бразилия, Норвегия и ЮАР.

Предполага се, че развиващите се пазари силно корелират със суровинните, но това не се отнася до всички от тях, особено в Азия, отбелязва стратегът на ASR Захра Уорд-Мърфи, допълвайки, че е време да се откажем от използването на термина „развиващи се пазари“, пише Financial Times.

В новия „блок“ са включени и развити страни, обяснява Уорд-Мърфи. Това различава обединението от разпространената категория „развиващи се пазари“ - тя слабо корелира със суровинния цикъл, защото в нея влизат много азиатски страни.

„Очаква се, че икономиката на развиващи се държави в Азия през 2017 г. ще расте два пъти по-бързо, отколкото американската и четири пъти по-бързо от европейската“, заяви Карин Хирн, партньор в East Capital.

За създаването на индекса CARBNS са били използвани фондовите индекси на страните в съответствие с тяхната тежест в индекса Thomson Reuters Global Equity. След това ASR са сравнили как се е променял полученият индекс и индексът Thomson Reuters, и така се е получил показателят CARBNS Relative.

Според Уорд-Мърфи новата абревиатура трябва да помогне на инвеститорите да се ориентират на суровинните пазари. Но тя ги призовава да бъдат предпазливи, защото в момента котировките на акциите на суровинните компании изглеждат относително високи заради неотдавнашното възстановяване на цените на суровините.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички