Златото бе разпродадено след данните от САЩ


Златото бе разпродадено след данните от САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver

1289

Златото продължи да се отдалечава от нивото на 1 200 долара за тройунция, докато доларът се изкачваше на нов 12- и половина годишен връх спрямо йената, а силните икономически данни подкрепиха виждането, че скоро предстои Фед да повиши лихвения процент.

Спот златото изгуби 0,1% до 1 188.90 долара за тройунция. Металът бе достигнал връх за сесията на 1 204.31, но не успя да задържи печалбите си и приключи с малка загуба.

Първоначално металът поскъпна, след като потребителските разходи неочаквано се забавиха през април, но впоследствие върна печалбите, след като други данни показаха ръст при производствената активност през май за пръв път от седем месеца и ръст на разходите за строителство през април до 6- и половина годишен връх.

Данните подкрепиха очакванията, че Фед ще започне да повишава лихвения процент по- късно през годината. По- високите лихви биха намалили търсенето на нелихвоносните кюлчета.

Платината също изглежда все по уязвима на фона на силата на долара, коментираха анализатори.

След 5- дневна губеща серия, спот платината се търгуваше за 1 100.70 долара за тройунция, близо до най- ниската си стойност за последните 11 седмици.

Групата на благородните метали бе ударена от ръста на долара, тъй като тяхната цена е изразена в долари и това ги прави по- скъпи за притежателите на други валути.

Запасите на най- големият публичен фонд в света, базиран на злато, SPDR Gold Trust, се понижиха с 0,25% до 714.07 тона в понеделник, достигайки най- ниското си ниво от януари до сега.

Освен икономическите данни, инвеститорите следяха внимателно и новините около ситуацията с гръцкия дълг, чието евентуално влошаване би предизвикало търсене на безопасни активи, какъвто е и златото.

Атина и нейните кредитори от еврозоната и МВФ бързат да сключат сделка, което би предотвратила изпадането на страната в неизпълнение на дълга и евентуалното напускане на еврозоната.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички