Аукцион в Италия и спасителната сделка за Кипър поразиха еврото


Аукцион в Италия и спасителната сделка за Кипър поразиха еврото
Снимка:

517

Еврото се търгува непосредствено над 4-месечното дъно срещу долара, след като вчера пострада отново заради повишението на разходите по италианския дълг. Пазарът и преди това избягваше единната валута заради опасенията, свързани с последствията от спорната спасителна сделка за Кипър.

Йената е силна, тъй като японските износители репатрират средства преди края на финансовата година. Очакванията обаче за агресивни монетарни облекчения от Японската централна банка ограничават растежа на валутата.

Евро/долар тази сутрин е 1.2785, което е почти без промяна за деня, но е спад със 7% от върха през миналия месец на 1.3711 и при вчерашно 4-месечно дъно от 1.2750. Важна техническа подкрепа има точно под 1.27, където се намира 61.8% корекция на покачването от юли до февруари. Тя се пада на 1.2680, а под нея има и дъно от ноември на 1.2661. Кросът евро/йена вчера отчете ново едномесечно дъно от 119.95 след което последва възстановяване до 120.70, но днес последва отново спад към 120.20.

Еврото попадна отново под натиск след аукцион в Италия при който разходите скочиха до 5-месечен връх, тъй като инвеститорите търсеха по-големи премии заради продължаващата политическа несигурност в страната. Лидерът на лявоцентристката партия Пиер Луиджи Берсани остана с много малък шанс да формира правителство след разговори с лидерите на други партии, които завършиха с отказ от страна на движението на Бепе Грило. Ако Италия бъде принудена да направи повторни избори, това със сигурност ще напомни на пазарите за спада на еврото при повторните избори в Гърция през миналата година. Те са изнервени и от приготовленията в Кипър за отваряне на банките за първи път през последните две седмици, след като беше подсигурена помощта от международните кредитори. Страховете за теглене на пари от банките принудиха правителството да наложи серия от ограничителни мерки, които намаляват възможността за тегления и забраняват някои чекове. Спасителният план за Кипър, който налага тежки загуби за спестителите в страната, породи опасения, че спестителите и инвеститорите в облигации в други считани за слаби европейски държави могат да изтеглят парите си.

Долар/йена слезе на 94, най-вече заради продажбите от японските износители преди края на финансовата година на 31 март. Йената все още очаква от централната банка да въведе агресивна монетарна политика, която вече е калкулирана в цената. Зелените пари нараснаха с над 20% срещу йената след септември и достигнаха четири и половина годишен връх от 96.71 по-рано този месец. Силна подкрепа е 93.78, където се намира Киджун линията на индикатора Ичимоку по дневна графика. Доларът е стабилен и се представя по-добре и от високодоходните валути заради теглене на печалби в тях преди празника Великден. Австралийският долар слезе на 1.0425 срещу америанския си съименик и се отдалечи от 2-месечния връх от вторник на 1.0497.

Днес липсваха важни новини по време на азиатската сесия и фоуса на вниманието остава върху събитията в Европа.

Златото е заседнало без посока около нивата от 1600 долара за тройунция

Златото е стабилно над 1600 долара за тройунция заради опасенията, че спасителният план за Кипър може да стане пример за подражание за разрешаване на банкови кризи в еврозоната и това дава сила на жълтия метал. Засега той отчита растеж от 1.6% през месец март, което е първо месечно покачване за последните 6 месеца. То се дължи на страховете за финансовата стабилност в еврозоната, които дойдоха заради кризата в Кипър, където стотици клиенти вероятно ще щурмуват банките, когато те отново отворят по-късно днес.

Сутринта златото се разменяше за 1605 долара, но все още не може да преодолее едномесечния връх от миналата седмица на 1616 долара. Рекордът от 1920 долара за тройунция беше отчетен през септември 2011 година, когато влошаване на дълговата криза в Европа породи покупки.

Сделката за Кипър е първата в еврозоната, която налага загуби на спестителите в банки и повишава рисковете, че други спестители ще изтеглят парите, а това подкрепя златото. Банките в Кипър отново ще отворя днес, но с доста наложени ограничения върху транзакциите, за да се предотврати отлив на спестители и паническо бягство от банките.

Златото засега остава в рейндж като нивата от 1610 и 1615 ицвестно време ще ограничават покачванията.В същото време при слизания под 1600 долара се появяват купувачи.

Подкрепа за златото идва и от надеждите, че Федералният резерв ще задържи лесната монетарна политика, тъй като нейните топ представители са на мнение, че ФЕД трябва да продължи покупките на облигации най-малко и през 2013 година, което е позитивна новина за златото. Страховете, че печатането на пари ще породи инфлация са основния аргумент за покачвания на златото, което достигна 11-месечен връх през октомври след съобщението от ФЕД за трети рунд от агресивни икономически стимули.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

  • Етикети:

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.81448
  • GBP
    1
    2.27277
  • JPY
    100
    1.16509
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички