Британският паунд падна след изявлението на Карни


Британският паунд падна след изявлението на Карни
Снимка: Getty Images / Guliver

3128

Доларът нарасна спрямо еврото и паунда след два дни, в които бе на губеща позиция. Причина за поевтиняването на британската валута бе изявлението на председателя на Английската централна банка Марк Карни. По време на изявлението си Карни заяви, че вижда необходимост от повече стимули за британската икономика. Той каза, че от централната банка вероятно ще трябва да увеличат стимулите, след като страната шокира пазарите, гласувайки за напускане на ЕС.

Инвеститорите очакват понижение на основният лихвен процент, който в момента е 0.5 както и увеличение в размера на програмата за количествени улеснения. В момента тя възлиза на 375 млрд. паунда.

По време на вчерашната търговия британската валута се срина с 1.6% до 1.3207. По-късно обаче стерлинга успя да възстанови част от загубените си позиции, покачвайки се до 1.3340.

Еврото поевтина спрямо долара след появилите се съобщения, че от Европейската централна банка обмислят възможността за разхлабване на правилата за закупуване на облигации с цел да се осигури достъп до дългово финансиране след излизането на Великобритания от ЕС.

Единната валута падна до 1.1025, доближавайки дъното от миналия петък на 1.0909. По-късно обаче европейската валута успя да заличи част от загубите си, покачвайки се до 1.1110.

Доларът се представи силно и спрямо йената, поскъпвайки с 0.4 на сто до 103.23.

Доларовият индекс, който показва представянето на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути завърши тримесечието с ръст от 1.5%.

Понижение в доходността по облигациите

Доходността по американските облигации тръгна надолу след изявлението на председателят на Английската централна банка, че най-вероятно ще бъдат въведени допълнителни стимули. В Европа доходността по 10- годишните облигации на Италия и Испания се понижи до най-ниските нива от април 2015 година.

10-годишните британски дългови книжа се намаляха с 8.3 базисни пункта до 0.862%. Щатските книжа пък спаднаха с 5.3 базисни точки до 1.463. Вероятността през септември от Фед да повишат лихвите е 0%, а за декември има шанс от едва 9.2%.

57.1% е вероятността от Английската централна банка да въведат допълнителни стимули на заседанието си през юли. А за август е 74.7%.

Ново повишение за капиталовите пазари

Доходността по американските и британските облигации се понижи до рекордни нива, след като председателят на АЦБ Марк Карни заяви, че централната банка вероятно ще въведе допълнителни стимули през лятото.

В резултат водещите индекси в САЩ и Европа приключиха търговията на зелена територия. Водещият британски индекс FTSE 100 се представи най-силно, поскъпвайки с 2.3% до 6504 пункта. Най-слаб ръст отчете немският DAX 30, който се покачи с 0.7%.

На Уолстрийт водещите индекси също се оцветиха в зелено. S&P 500 нарасна с 1.4%, докато Dow Jones и Nasdaq увеличиха стойността си с 1.3 на сто.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички