Цената на златото падна, след като доларът възстанови загубите си


 Цената на златото падна, след като доларът възстанови загубите си
Снимка: Getty Images/Guliver

2200

Златото поевтиня във вторник, след като доларът се отдръпна от достигнатия връх, докато пазарите очакваха изявлението на председателя на Федералния резерв, Джанет Йелън пред Конгреса в сряда и четвъртък за нови следи относно предстоящото увеличение на лихвения процент.

Цената на метала за кратко се стабилизира, след като продажбите на дребно в САЩ спаднаха неочаквано през юни, тъй като потребителите намалиха покупките на автомобили и други стоки, подхранвайки опасенията, че икономиката отново се забавя. Нарастващата загриженост относно перспективите пред американската икономика разпали несигурността около предстоящото увеличение на лихвения процент.

Спот цените на златото изгубиха 0,3% до 1 155.93 долара за тройунция, докато американските фючърси върху злато с доставка през август поевтиняха с 0,2% до 1 153.50 долара за тройунция.

Очакванията за увеличението на лихвения процент понижиха цената на златото с 2,5% от началото на годината. Обикновено металът бива подложен на натиск пред перспективата за увеличение на лихвения процент, тъй като това води да покачване на алтернативната цена за притежаване на нелихвоносния актив, като същевременно води до поскъпването на долара, в който е деноминиран металът.

Фондовите пазари по света нараснаха скромно, след като бе постигната ориентировъчна ядрена сделка между Техеран и шест световни сили.

Цената на петрола нарасна с около 1%, обръщайки първоначалните загуби, след като стана ясно, че сделката няма да отмени незабавно санкциите върху иранския износ на суров петрол.

Анализатори коментираха, че технически златото изглежда уязвимо за по- нататъшни загуби.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби1,1% до 15.36 долара за тройунция, платината се понижи с 1% до 1 021.25 долара за тройунция, а паладият поевтиня с 0,6% до 653 долара за тройунция.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички