Доларът достигна двуседмичен връх спрямо йената


Доларът достигна двуседмичен връх спрямо йената
Снимка: Thinkstock

1738

Доларът докосна двуседмичен връх спрямо йената в петък и се отдалечи от почти двумесечно дъно спрямо кошница от валути, след като бе подкрепен от данни, показващи, че икономиката на САЩ може да се стабилизира.

Икономическите данни за САЩ бяха смесени, като потребителското доверие бе силно, но бизнес активността и разходите в строителния сектор бяха слаби. Нетният ефект от данните обаче бе положителен за долара, който бе възприет от инвеститорите като свръхпродаден. Обемите на търговия бяха ниски, тъй като повечето европейски пазари бяха затворени поради честването на Първи май.

Бизнес активността в производствения сектор през април се задържа близо до 2- годишно дъно, но скок при потребителското доверие показа, че икономиката може би вече излиза от слабата фаза на своя цикъл. Освен това разходите в строителния сектор се понижиха с 0,6%, достигайки най- ниското си ниво от септември до сега.

В четвъртък доларът започна да натрупва ускорение, след като данни сигнализираха, че пазарът на труда в САЩ се възстановява. Това стана ясно от спада при новите молби за помощи при безработица, ръста на заплатите и скока при бизнес активността в Средния запад.

По време на късната търговия доларът поскъпна спрямо йената, подкрепен от ръста на възвръщаемостите на правителствените облигации. Последно зелените пари бяха на печалба от 0,7% до 120.02 йени.

Доларовият индекс нарасна с 0,7% до 95.257, след като през април преживя най- лошия си месец за последните 4 години. В петък индексът отбеляза най- голямата си еднодневна печалба за последния месец.

Еврото изгуби 0,4% до 1.1185 долара, след като по –рано бе докоснало двумесечен връх. Единната валута бе подкрепена от неотдавнашния скок при възвръщаемостите на германските облигации и затихването на страховете, че Европа продължава да страда от дефлацията.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички