Доларът отново в атака


Доларът отново в атака
Снимка: Getty Images

1823

Доларът днес поскъпна след последните солидни данни за инфлацията и от пазара на недвижимите имоти в САЩ, които подкрепиха очакванията, че Федералния резерв ще повиши лихвите през следващите месеци.

Миналата седмица беше най-силната за зелените пари през последните два месеца и се дължеше на изявленията на Джанет Йелен, че американските лихви вероятно ще бъдат повишени по-късно през годината. Допълнителна сила дойде от докладите в петък, където стана ясно, че индекса на потребителските цени е нараснал през юни за пети пореден месец, докато началното жилищно строителство и разрешителните за строеж са скочили до осем годишен връх.

Долар/йена е на 124.12 при триседмичен връх в петък на 124.23. Търговията днес в Азия беше слаба, защото борсата в Токио беше затворена заради официалния празник в страната. Евро/долар слезе до 1.0820, което е най-ниско ниво от края на месец май. Единната валута е под натиск независимо, че опасенията за излизане на Гърция от еврозоната намаляха, поне засега, а Атина се съгласи на споразумението с кредиторите през миналата седмица.

Еврото се продава, а долара купува, тъй като инвеститорите се съсредоточиха върху разминаващите се монетарни политики и лихвите на двете икономики. В близък план обаче дилърите може да намалят продажбите на евро заради липсата на нови аргументи.

Гръцките банки имат готовност да отворят всичките си офиси днес, след като бяха затворени в продължение на три седмици. В същото време канцлера на Германия Ангела Меркел призова за бързи дискусии относно помощта, така че Атина да може да премахне ограниченията върху тегленето на пари.

Еврото не реагира днес на новината от министерството на финансите в Германия, че икономиката е нараснала с около 0.3% през второто тримесечие, което е същата скорост, която беше показана през първото от януари до март.

Австралийският и новозеландският долар са силно притиснати след ударените миналата седмица шест годишни дъна. Слабостта на цените на суровините навреди на шансовете за растеж в двете икономики. Австралийският долар е на 0.7350, а новозеландският на 0.6518. Големият тест за новозеландския долар тази седмица ще е прегледа на лихвите от централната банка в четвъртък. Пазарите очакват ново намаление на лихвите и силен уклон към нови облекчения в изявлението след заседанието.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички